Гърция и Литва - две от най-големите сили в баскетбола на планетата, изригнаха като вулкан срещу съдийски произвол на Световното в Китай.

Елините поискаха тримата рефери, които ръководиха на полето мача им срещу Чехия, да бъдат изхвърлени от турнира. Те написаха и жалба до шефовете на Международната федерация ФИБА, искайки радикални промени в съдийската комисия.

"Тези хора не бива да бъдат повече по екип - кипеше треньорът Танасис Скуртупулис. - Искаме да бъдат махнати и хората, които ги назначават!".

Гърците беснеят, след като звездата им Янис Антетокумпо бе отстранен за пет фаула срещу чехите, което се оказа решаващо. Трябваше им победа с 12 или повече точки, но успяха да бият само със 7 и отпадат от Мондиала.

Янис, суперзвезда от Милуоки Бъкс в НБА, бе изгонен с нелепи два фаула (втори и пети), като рухна невярващ на скамейката, а щабът на Гърция вдигна грандиозен скандал.

Литовците също са бесни - и то за два грандиозни гафа.

Срещу Франция, когато им трябваше задължителна победа, те изоставаха със 75:76 само 31 секунди преди края, когато реферите не дадоха точка за тях.

Такава трябваше да има при "намеса преди кош", когато литовец изпълняваше от линията на фаула. Странно, на таблото не бе отразено равенство, а Франция спечели със 78:75. Но не и без нов скандал.

С последната сирена литовец хвърли невъзможна топка почти от страничната линия и тя влезе в коша. Французите вече се радваха, а съдиите бяха отбелязали края.

Но останаха сериозни съмнения, че стрелбата е хванала част от сирената - тоест, трябваше да се преразгледа и евентуално да се зачете! А това щеше да означава равенство и допълнително време.

Литва също подаде жалба и иска оставки в съдийската комисия на ФИБА.