Емил Стоилов е осмият носител на наградата “Рачо Колев - едно сърце, една игра”. Отличието се връчва на най-добрият млад български баскетболист всеки сезон и в памет на Рачо Колев - колега и приятел, който ни напусна прекалено рано.

За сезон 2021/2022 условието бе играчите да са родени след 30 април 2000 година.

Стоилов, който играе за испанския Естудиантес, се нарежда до Станимир Маринов, Димитър Димитров, Александър Везенков (4 пъти), Иван Алипиев, Цветомир Чернокожев, Лъчезар Димитров и Константин Костадинов, които бяха печелили наградата досега.

Центърът на испанския тим и националния ни отбор събра 38 точки в гласуване, в което участие взеха представители на 14 медии, изпреварвайки с 6 точки миналогодишния победители - Константин Костадинов. Трети остана носителят на отличието за 2019 година Цветомир Чернокожев с 13 точки.

Досега през сезона във втора испанска дивизия юношата на ЦСКА Стоилов записва по 3.6 точки и 1.2 борби като средни показатели при 72% успеваемост в стрелбата от игра. В четирите мача на България в световните квалификации той се отчита с 6.5 точки и 5.3 борби.

Преди около седмица 211-сантиметровият българин официално подаде заявка за участие в тазгодишния Драфт на НБА.