Маями е един от първите отбори, които отново ще допуснат фенове на домакинските си мачове. Тимът от Флорида, който игра финал на НБА миналия сезон, ще разчита на наглед необичен метод за проверка за COVID-19 на желаещите да гледат двубоите в “Американ Еърлайнс Арина”. Да, първоначално идеята може да изглежда странна, но вицепрезидентът на клуба Матю Джафариан обясни, че това не е така.

“Замислете се, че подобна практика не е нещо ново, просто досега не е ставало дума за коронавирус. Виждали сте подобни кучета по летища, редовно се използват от полицията и от военните, а пък ние от години ги използваме за намиране на експлозиви в залата”, обясни Джафариан и добави, че въпросните четириноги вече са изпробвани.

Животните са изключително добре обучени и вече са преминали първите си COVID-19 изпитания. Те са били тествани на мачове, в които гости на отбора са били приятели и близки на играчи и треньори, като са се справили отлично.

Ограничен брой фенове на Хийт, които имат сезонни билети, ще бъдат допускани на мачовете на отбора от тази седмица. Привържениците на отбора са едни от най-отдадените в цялата Лига и преди пандемията, залата бе разпродаване в 451 последователни мача - шестата най-дълга серия в историята на НБА.

Сега Маями ще допуска под 2000 души на двубой - или иначе казано по-малко от 10% от целия капацитет на съоръжението, като всички правила за социална дистанция и всички предпазни мерки ще бъдат спазвани.

Специално обучените за проверка на COVID-19 кучета вече се използват и на някои международни летища - като тези в Хелзинки и Дубай. Ако даден фен е алергичен към животните или просто го е страх, от Маями ще му предложат да премине бърз антигенен тест.