Никола Батум се превърна в една от емблемите на френския баскетбол в световен мащаб в последното десетилетие. Ветеранът, който играе в НБА вече петнадесет години и през декември ще навърши 35, неизменно е част от успехите на французите в последните повече от десетина години.

Той има европейска титла, сребро от Олимпиадата в Токио, както и два бронзови медала от световни първенства. На Мондиал 2023 обаче "петлите" претърпяха невиждан от години крах и няма да прескочат груповата фаза след две загуби в първите си два мача, като ще трябва да се задоволят с участие в разпределението на местата от долната половина на класирането.

"Никога не ми се е случвало досега, но за първи път чувствам срам да нося този екип. Страхувам се да се прибера у дома, защото разочаровахме много хора. Много хора ни подкрепяха и вярваха, че ще направим нещо специално, но ние не успяхме", заяви крилото на Лос Анджелис Клипърс.

Франция потегли към световното като №5 в световната ранглиста, но след поражения от Канада и Латвия няма шанс да прескочи групата.

Батум призова всички да потърсят причините за този провал и да се съвземат, защото следващото лято предстои домакинството на Олимпиадата в Париж и напрежението ще бъде още по-голямо.

"Всички трябва да се запитат доста неща - треньори, играчи, както и всички във федерацията. Трябва ни отдаденост на 100%", добави още френският национал.