Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков бе до днес единственият българин в НБА.

Той игра за Финикс в средата на 80-те, а днес ръководи този спорт у нас.

Dir.bg го намери минути след новината за Сашо Везенков, а той съвсем осезаемо бе развълнуван и радостен - такива емоции в гласа не можеш да ги сбъркаш. 

Ето коментара му за трансфера, който е спортната новина на годината у нас:

"Вече можем спокойно да и се зарадваме - каза президентът на баскетболната ни федерация. - Искам да поздравя Сашо Везенков. Той имаше своя избор дали да приеме това предизвикателство и да направи нещо, което всички ние се надявахме и чакахме да направи.

Моето пожелание е да е здрав, да е смел и умен. Пожелавам му това и да играе. А ние ще гледаме... Няма как - ще седим през нощта, вероятно половин България, вероятно повече... Това е, досега гледахме Евролигата с гордост, сега - НБА.

Новината за неговото преминаване в Сакраменто ще има огромно влияние в българския баскетбол. Той е като един фар, а сега става още по-голям фар за всички млади хора, които искат да успеят в баскетбола. Той е примерът.

Защото други спортове като футболаи тениса имат такива примери. Сега го имаме и в баскетбола. Това е нещо голямо, целият свят ще гледа. Очаквам огромен отзвук и влияние върху младите от това, което прави Сашо. Фарът осветява и останалите следват. Младите ни играчи вече имат право да сънуват - те видяха, че мечтите са изпълними.

Трудът е главното нещо. И упоритостта също да си преследваш мечтата, защото това е мечтата на всеки баскетболист. Там са най-добрите.

Искам той да остави следа, това е желанието ми. Неговата да е по-ярка от тази, която оставих аз, когато бях първи там. От нищо да не се притеснява и да покаже какво може. А, че може, няма съмнение.

Евролигата е много сериозно първенство и ниво, а той е номер едно там. Везенков има всички качества, които съвременният баскетбол изисква.

И най-вече - той вече мина през трудни периоди, но показа големи морално волеви качества да направи тези стъпки до този момент. И това, наред с таланта, това е огромно качество. А той го има.

Просто съм радостен... Ще следим и ще гледаме мачовете му. Това е."