Германия е една от държавите, превърнали се в синоним на "бира". Страната се слави с множеството си различни видове пиво, а пък от днес вече е и световен шампион в баскетбола. Какво е общото между двете неща? Коментарът на треньора на Бундестима Гордън Хърбърт след триумфа на неговите момчета срещу Сърбия във финала.

64-годишният селекционер, който е родом от Канада, но има и финландско гражданство, стигна до втори медал с германците, след като на ЕвроБаскет 2022 изведе националите до бронз.

"Обичам Филипините, но страната ви има нужда от по-добра бира", шеговито подметна селекционерът на шампионската пресконференция, а после продължи по същество.

"След раждането на децата ми, това е вторият най-щастлив момент в живота ми. Искам да благодаря на всички играчи, които ни помогнаха да се класираме на турнира. Моментът все още не е реален. На първо място сме отбор, а след това идва индивидуалния талант", заяви 64-годишният наставник.

Най-полезният играч на турнира Денис Шрьодер определи триумфа като "дълго приключение" и сподели, че още в групите е казал на треньора, че иска златото.