Инцидентът с фена на Голдън Стейт Уориърс, който бутна играча на Торонто Кайл Лаури по време на третия мач от финалите в НБА се превърна в основна тема зад Океана. И не заради сериозността или грубостта на провинението, а заради извършителя.

Оказа се, че човекът, посегнал на играч на гостите, е един от съсобствениците на Голдън Стейт - Марк Стивънс, който има миноритарен дял във франчайза. Той седи винаги на първия ред зад единия от двата коша, откъдето подкрепя отбора.

"Този фен трябва да бъде наказан сурово и да не стъпва в залите на НБА", каза веднага след мача Лаури. Вероятно, без изобщо да знае кой е "този фен".

Стивънс бе изведен от залата, видимо смутен от стореното.

Снимка: AP/БТА

Той е глобен с 500 000 долара от НБА и лишен от право да ходи на мачове в цялата лига за 1 година. Глобата е колосална, но "не го събаря" - според "Forbes" състоянието на Стивънс е около 2,3 милиарда долара.

Той призна, че е наругал Лаури, освен че го бутна с ръка.

"Поведението на мистър Стивънс в мача не отговаря с високите стандарти, които ние поддържаме като организация - написаха в официално съобщение от Голдън Стейт. - Разочаровани сме от действията му, като заедно с него се извиняваме на играча Кайл Лаури и отбора на Торонто."

Треньорът на шампионите Стив Кър също се извини на пресконференцията, като каза, че такова поведение и физическо посягане на състезател е недопустимо.

"Знам, че това, което извърших, е грешно. Извинявам се на Лаури и Торонто, те не заслужават такова отношение", каза самият Стивънс. НБА наскоро го нарече "един от важните хора около Лигата" в материал, посветен на голяма дарителска кампания на неговия тръст, в която над 50 милиона долара отидоха за благотворителни каузи.

Сега се говори, че "такъв човек не бива да е част от лигата". Как се променят нещата с едно необмислено, а и придобило огромна публичност действие... Куриозно е обаче повече кой е извършителят, а не самото деяние. Защото видеото с инцидента не показа той да е кой знае колко сериозен или пък опасен за здравето на Лаури.

Четвъртият мач е в събота рано сутринта, отново на Западното крайбрежие. Торонто води с 2:1 победи в серията.