Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков даде своето мнение относно ситуацията на Александър Везенков и бъдещето му, което към момента по-скоро изглежда свързано с Евролигата, а не с НБА. Крилото бе трансфериран от Сакраменто в Торонто, но в последните дни все по-упорито се говори, че Саша ще се завърне в Олимпиакос, откъдето потегли към САЩ преди година.

Баскетболната ни легенда Глушков със сигурност знае за какво говори, стане ли дума за темата "НБА и Европа". Президентът на родната федерация е първият баскетболист от Източна Европа, стигнал до Лигата на извънземните и преди Везенков да подпише с Кингс бе единственият българин, играл при най-добрите.

"Мисля, че аз единствен мога да го разбера. Той беше поставен в много тежки условия, но за да може да се пребори за мястото си, той трябваше да получи реален шанс. Треньорът трябваше да му даде 20 мача, в които да го остави в игра по над 20 минути. Сигурен съм, че ако на него му беше даден такъв шанс, той щеше да направи неща, с които много да ни зарадва", каза Глушков, който изигра един сезон за Финикс през 80-те - 1985/1986.

Равносметката му с екипа на Сънс бе 4.9 точки, 3.3 борби и 0.7 асистенции в общо 49 мача за клуба от Аризона. В 16 от тях Глушков започва като титуляр.

"Вместо това се случи така, че той получи толкова минути, колкото да не може да покаже какво може и да бъде неудовлетворен от самото си присъствие в НБА. Не знам дали решението му е крайно, но аз лично, от дистанцията на времето, бих му препоръчал нещо друго - НБА е друга планета и младите в България много я гледат и много се увличат. Мисля, че след години, ако той наистина се върне в Гърция, ще съжалява, защото не е използвал до край своите възможности. Аз също като него имах договор за две години и трябваше да го изпълня, но тогава нямаше кой да ме посъветва", добави той.

След като избира да се върне в Европа, а не да остане в Щатите, Глушков напрви стабилна кариера в Италия, където игра за Казерта, Реджо Емилия и Сиена, а също така за кратко бе част от испанския Тау Керамика.

В първия си сезон в НБА Везенков нямаше особено голяма роля в състава на Майк Браун в Сакраменто. Той изигра 42 мача от 81 възможни, като доста време бе извън терена и заради контузен глезен. За 12.2 минути на двубой българският национал постигна индивидуални показатели от 5.4 точки и 2.3 борби.