Баскетболистите на България победиха Чехия със 79:70 в световна квалификация в Ботевград, с което остана в играта за следващата фаза от пресявките за форума през 2023 г.

Нашите показаха сърцата игра, но доминираха и спортно-технически срещу съперник, който бе смятан за фаворит в мача. Българите натрупаха аванса си във втората четвърт, която спечелиха с 21-9, за да дръпнат с 44:30 на почивката.

Нататък връщане назад за чехите нямаше, въпреки че разликата падна до 5 точки в средата на третата част. Стрелбата от разстояние бе най-силното оръжие по традиция за българите, които реализираха 13 тройки.

Водени от Дий Бост с неговите 24 точки, както и от непримиримите Чавдар Костов (спечелил 9 борби), Станимир Маринов (11 т. и 6 асистенции), нашите не изпуснаха контрола.

Така те са вече с актив от 1 победа и две загуби в група F, след като допуснаха поражения от Литва навън и Босна и Херцеговина у дома през есента на 2021-ва.

В неделя гостуваме на чехите в мач №4 и е много важно да не допуснем загуба с 9 или повече точки. Защото може да се стигне до изравняване с чехите в края на битката на третото място, а преките двубои да решат кой ще отиде напред в следващата фаза на квалификациите.

Там се класират три тима от всяка група.

На 1 юли сме домакини на Литва, а на 4 юли гостуваме на Босна в последните си двубои от първия етап. Преди мача им по-късно в четвъртък, тези два състава са с актив 2-0 и водят в групата ни.