Торонто напълно спря да функционира в нормален ритъм и полудя часове, преди отборът по баскетбол от града да излезе в мача, който може да му донесе титлата в НБА.

Раптърс води с 3:1 успеха в серията срещу шампиона Голдън Стейт Уориърс, а тази нощ (около 4 ч българско време) приема съперника. И при победа е шампион за първи път в кратката си история.

Създаден едва през 1995 г., единственият канадски тим в лигата е близо до най-големия си успех. А феновете му - едни от най-лудите в НБА, не смятат да пропускат партито.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фензоната на площад Maple Leaf Square (площадът на Кленовото листо) работи още от сутринта, цели 12 часа преди старта на мача. Първите фенове се очакват по обяд местно време. Някои от тях директно си казаха, че не смятат да работят днес, а ще чакат титлата.

Фензоната е колоритно място, кръстено от агитката "Джурасик Парк" - естествено, защото името на отбора е Раптърс и аналогията със света на динозаврите е идеална.

Из града от сутринта се виждат плакати на отбора, рисунки по стени на сгради и превърналото се в слоган на отбора и запалянковците We The North - Ние, Северът.

Лудостта около битката за титлата е толкова силна, че хора пътуваха от цяла Канада за мача в петък срещу събота, с който Торонто поведе с 3:1 успеха в серията. Двубоят бе на няколко хиляди километра от града, на Западното крайбрежие. Те дойдоха просто, за да са част от "Джурасик Парк".

В нощта преди решаващия двубой - понеделник сутрин у нас, фенове пиха бира и пяха в зоната, без да искат да се прибират. Полицаи учтиво ги помолиха да го сторят все пак, а сред тях се яви и президентът на клуба Масай Ужири, който им благодари с думите: "Вие сте несравними! Най-великите фенове!".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тази сутрин около 9 ч местно време (16 ч наше) първите запалянковци се наредиха на входа на зоната, въпреки че в Торонто вали.

Атмосферата е невероятна. Раптърс е фаворит за петия мач тази нощ с коефициент около 1.80, докато за Голдън Стейт ставките са близо 2.20.

Очаква се звездата на шампионите Кевин Дюрант най-после да изиграе първия си мач от финалната серия, след като травма го извади от първите четири.

Гостите са с три титли в последните четири сезона в НБА и играят за пети пореден път на финалната серия.