Берое победи като домакин Левски Лукойл с 85:84 (38:38) в дербито от 14-ия кръг в мъжкото ни баскетболно първенство.

Разбира се, не мина без грозни сцени и скандали - 8 секунди преди края мачът бе прекъснат за няколко минути, след като президентът на "сините" Тодор Стойков реши да извади отбора от залата. Причината бе напрегната атмосфера и хвърлени бутилки по играчите от старозагорски фенове.

Играчите на гостите все пак се върнаха на терена и имаха възможност да спечелят, но стрелбата на Патрик Рембърт и добавката след това бяха неуспешни. Това запази успеха с една точка на домакините.

"Първенството няма да завърши, ако продължаваме така - беснееше след мача треньорът на Берое Любомир Минчев. - Но всички ние не сме слепи, не сме глупаци. Ако това продължава, сезонът няма да завърши. Останалите отбори не сме слепи и глупаци. Ние също се състезаваме и искаме да има феърплей. Не мога да се съглася с критериите на съдийството спрямо един отбор и всички останали.

Снимки: БТА

От една година насам, когато казах, че този отбор няма общо с истинския Левски, се започна кампания, на следващия ден се писа доклад срещу мен с някакви измислени реплики. В момента съм доста афектиран и не мога да кажа всичко."

"Ясно е, че това са емоционални реакции - каза Константин Папазов, който води Левски Лукойл. - В края просто исках да обясня на Любомир Минчев, че ще доиграем мача и че не съм искал прекъсване, а просто залата да се успокои. Играхме добре, подкрепата за Берое беше важна в тежки моменти.

Имаше грешки и към двете страни, съдийството не беше определящо. Когато Минчев гледа мача, ще види, че не е имало различен критерий."

Предисторията бе, че Берое водеше с 85:84, когато 8 секунди преди края имаше топката и бе отсъден фаул в атака. Това даде последна възможност на гостите, а трибуните и щабът на старозагорци побесняха. Тогава започнаха и сцените с полетелите бутилки и излизането на играчите на гостите от залата.

В класирането продължава да води Левски Лукойл с 24 точки от 13 мача, а Берое е на втора позиция с 22 точки, но от 12 мача.

В друг мач от кръга Балкан се наложи с 92:58 над Спартак Плевен като домакин.