Джонтей Портър от Торонто Раптърс може да влезе в затвора за 2 години, след като се очаква да се признае за виновен по обвинение в участие в схема с нелегални залози.

Центърът не е играл от март, а - куриозно, последното му участие е за няколко минути на игрището срещу Сакраменто, където тогава играеше Александър Везенков.

Българинът ще е част от Торонто през новия сезон, но може и да не е съотборник с Портър, чиято кариера е поставено под сериозна въпросителна.

24-годишният играч бе арестуван в края на март, а на 18 април НБА го спря от терена за неопределено време, след като ФБР и разследващите органи обявиха, че е дал информация на трети лица за поставяне на определени ставки за мачове в лигата, както и сам е извършил 13 транзакции при различни букмейкъри на обща стойност от 54 000 долара.

Доказано е, че и той, а и други хора след негови съвети, са слагали големи суми за загуби на неговия отбор. Печалбите от всички над 40 поставени залога (неговите и на хората, които е информирал за мачовете), надхвърлят 1.1 милиона долара.

На 10 юли предстои изслушване за възбуждане на делото в съда, но ако Портър пледира "виновен", може да избегне такова.

В него нещата може да се усложнят за баскетболиста и той да получи далеч по-голяма присъда от тази, която го заплашва сега.

Ако се стигне до изгодно за него споразумение, центърът може да бъде осъден на 2 години, като влезе ефективно зад решетките за не повече от 3 до 6 месеца.

Но и това би следвало да е достатъчно кариерата му в НБА да е приключила.

Торонто изчаква все пак развитието на събитията. Портър подписа краткосрочен договор с Раптърс 905, който е дъщерен отбор на Раптърс, където поддържа форма.