ЛеБрон Джеймс съвсем скоро ще се сдобие с още една корона. Ветеранът на Лос Анджелис Лейкърс, който рано-рано в кариерата си се сдоби с прозвището "Краля", преследва първото място при реализаторите в НБА. Точно 158 точки делят Джеймс от трона, на който вече години наред стои Карийм Абдул-Джабар, една от най-големите легенди на "езерняците".

Обичан от много, ненавиждан от също толкова много, две мнения няма - момчето от Акрън, Охайо, което влезе в професионалния баскетбол като тийнейджър през 2003 година, продължава да вдига шум и днес. Близо две десетилетия по-късно и вече на 38-годишна възраст.

За някои Майкъл Джордан е най-велик в баскетболната игра, за други това е именно Джеймс. Но сложим ли настрана личните пристрастия, няма две мнения по темата, че ЛеБрон заслужава уважение заради всичко, което е постигнал и продължава да постига на най-високото ниво в световния баскетбол.

Времето в никакъв случай не забавя ход, но това не спира ЛеБрон. Ветеранът продължава с изумителните си изяви и за никой няма да е изненада, ако го видим на терена и на 40-годишна възраст. Самият той не крие, че мечтае да играе редом до сина си Брони в Асоциацията, а това означава, че ще трябва да остане на паркета още поне два сезона - именно до 40-годишнината си, че и отвъд нея.

Забележителното дълголетие на ЛеБрон отново се превърна в основна тема наскоро. Преди десетина дни той отказа Хюстън с феноменалните 48 точки, извеждайки Лейкърс до победата, а именно откъс от този мач стана хит в социалните мрежи. Камерите уловиха разговор между легендата и 19-годишното крило на Рокетс - Джабари Смит-младши.

"Играл си срещу баща ми в първия си мач в НБА. Чувстваш се стар, нали?", попита младокът Джеймс и добави, че татко му, Джабари Смит-старши, е бил част от състава на Сакраменто при дебюта на ЛеБрон в Лигата през 2003 година с екипа на Кливланд.

Бъдещият четирикратен шампион на НБА изиграва първите си минути като професионалист на 30 октомври 2003 година, когато е едва на 18. Шегаджията Смит-младши е роден броени месеци по-рано - на 13 май същата година.

Оказва се, че суперзвездата на Лейкърс е играл с общо осем двойки бащи и синове в кариерата си към момента.

"Със сигурност се чувствам адски стар. Имал съм късмета да играя срещу няколко дуета бащи и синове. Гари Трент и Гари Трент-младши, Кениън Мартин и Кениън Мартин-младши, а сега и Джабари Смит. Това е едно невероятно пътешествие. За тези 20 години видях как много добри играчи идват и си отиват, а и до днес това продължава да е чест за мен", сподели ЛеБрон.

Ето и пълния списък с бащи и синове, срещу които той се е изправял.

Кениън Мартин и Кениън Мартин-младши

Снимка: Getty Images

Първа среща с Кениън Мартин - 2 януари 2004-а

Последна среща с Кей Джей Мартин - 16 януари 2023-а

Мартин-старши бе избор №1 в Драфта през 2000 година, три лета преди и ЛеБрон да тръгне по този път. Двамата са играли един срещу друг 15 пъти, за последно през 2014 година. А в последните три сезона Джеймс неизменно се изправя срещу сина му Кей Джйе, който играе за Хюстън. Освен това Мартин-младши е възпитаник на гимназия Сиера Каниън в Калифорния, където в момента последна година е... ЛеБрон Джеймс-младши.

Гари Трент и Гари Трент-младши

Снимка: Getty Images

Първа среща с Гари Трент - 21 ноември 2003 година

Последна среща с Гари Трент-младши - 18 март 2022 година

Първият сезон на ЛеБрон в НБА се оказва и последен за Гари Трент. Тогава двамата играят два пъти един срещу друг - младата звезда с екипа на Кливланд, а Трент-старши като част от Минесота. Петнадесетина години по-късно срещу Джеймс излиза и следващата генерация от семейство Трент. През 2020 година Краля се изправя срещу Трент-младши в плейофите по време на сблъсък между Лейкърс и Портланд Трейл Блейзърс, където по онова време се подвизава той.

Гари Пейтън и Гари Пейтън II

Снимка: Getty Images

Първа среща с Гари Пейтън - 12 януари 2004 година

Последна среща с Гари Пейтън II - 23 януари 2023 година

Гари Пейтън е един от най-великите плеймейкъри, играли някога в НБА, а макар вече да бе в края на кариерата си при встъпването на ЛеБрон в НБА, двамата се засякоха за период от четири години. Въпреки това, в 13 мача, Пейтън е спечелил 8 победи срещу Джеймс.

Синът му Гари Пейтън II дебютира в Лигата през 2017 година, но едва през 2021-а успява да излезе на паркета срещу Краля. Двамата бяха заедно на терена преди броени дни - при победата на Ел Ей със 121:112 над Портланд.

Рик Брънсън и Джейлън Брънсън

Първа среща с Рик Брънсън - 20 декември 2003 година

Последна среща с Джейлън Брънсън - 1 март 2022 година

ЛеБрон има общо шест мача срещу Рик Брънсън между 2003-а и 2006-а. Тогава бившият пойнт гард сменя често отборите, като преминава през Чикаго, Торонто, Лос Анджелис Клипърс... Първият двубой на Ел Джей срещу Джейлън Брънсън е през 2018-а, а в края на този месец им предстои юбилейна десета среща, когато Лейкърс се изправят срещу Ню Йорк Никс.

Глен Робинсън и Глен Робинсън III

Първа среща с Глен Робинсън - 19 декември 2003 година

Последна среща с Глен Робинсън III (на водещата снимка) - 3 март 2020 година

Робинсън-старши, известен с прякора си "Голямото куче", се убеждава в таланта на тийнейджъра от Охайо още в първата им среща. Тогава Джеймс нанизва 36 точки и помага на своя тим Кавалиърс да се справи с Филаделфия.

Синът му Глен Робинсън III, който е известен най-вече с това, че има шампионска титла от Конкурса по забивки, изиграва общо осем двубоя срещу ЛеБрон. Последният е от 3 март 2020-а.

Ейдриън Грифин и Ей Джей Грифин

Първа среща с Ейдриън Грифин - 25 февруари 2004 година

Последна среща с Ей Джей Грифин - 6 януари 2023 година

Ейдриън Грифин и ЛеБрон са в Лигата по едно и също време общо пет години, като за този период мерят сили общо шест пъти.

Ей Джей Грифин, в момента част от Атланта Хоукс, бе избран в Драфта миналата година и вече е играл два пъти срещу Джеймс.

Джабари Смит и Джабари Смит-младши

Първа среща с Джабари Смит - 22 декевмри 2004

Първа/последна среща с Джабари Смит-младши - 16 януари 2023 година

Смит-старши действително е част от състава на Сакраменто в дебюта на ЛеБрон в НБА, но тогава така и не записва минути. Все пак се изправя срещу Джеймс три пъти по време на престоя си в Ню Джърси Нетс.

Синът му e избран от Хюстън под №3 в Драфта миналата година, но едва онзи ден записа първите си минути на паркета с Краля. Смит-младши е роден в същата година, в която ЛеБрон дебютира в НБА.

Самаки Уокър и Джабари Уокър

Първа среща със Самаки Уокър - 9 април 2004 година

Последна среща с Джабари Уокър - 30 ноември 2022 година

Самаки Уокър има шампионска титла с Лейкърс, завоювана през 2002 година, а малко по-късно, през пролетта на 2004-а, идва и първия му мач с ЛеБрон. Тогава Уокър вече играе за Маями.

Джабари пък играе срещу ЛеБрон на 30 ноември миналата година, а при домакинството срещу Лейкърс на 22 януари така и не получава шанс за изява.