Тази нощ отвъд Oкеана стартира новият сезон в NBA, а освен с вълнуващи емоции и българско присъствие, той ще бъде белязан и от една нова страница в историята на баскетбола.

Става въпрос за това, че сред реферите, които ще ръководят мачовете от NBA, един е небинарен - не се идентифицира като мъж или жена.

Става въпрос за родената като жена Че Флорес, която физически все още е жена и има всичките полови белези, но отказа да се самоопределя като такава.

Флорес има 10-годишен опит като съдия в женския баскетбол, а през миналия сезон бе част от NBA, като очевидно добрата й работа е накарала организацията да й гласува доверие и през тази кампания.

Точно преди началото на сезона, Че Флорес даде специално интервю, в което обяви, че не се разпознава с местоименията тя/нея, а иска да бъде наричана с "те".

Флорес разказва, че не чувства принадлежност към нито един пол, заради което смята за обидно да бъде наричана жена.

NBA уважи нейната молба и организацията вече се отнася към Че Флорес като към "тях" и абсoлютнo никъде не се споменава за пол.

"Една частица липсваше в мен. Това бе фактът, че никой не знаеше как се самоопределям. Хората ми бъркаха пола, наричайки ме с тя/нея, което за мен бе доста неприятно", разказа Флоре.