Финалният турнир на колежанския баскетбол приключи официално, при това с убедителна победа на новите шампиони от Кънектикът. Надпреварата, по-известна като Мартенската лудост, а също така и Големият танц, бе затворена с категоричен успех за "хъскитата" със 76:59 срещу отбора на Сан Диего Стейт, благодарение на който баскетболистите на треньора Дан Хърли донесоха пети трофей в историята на баскетболнта програма на училището си.

Предишните триумфи на ЮКон бяха през 1999, 2004, 2011 и 2014, а успеваемостта на Хъскис във финалните четворки при колежаните е завидна - те са участвали в заключителната фаза общо шест пъти, като в пет от тях ликуват като първенец на САЩ, а това не се е случвало единствено през 2009-а.

Походът на шампионите към върха мина през редица убедителни успехи, включително изразителната победа над Ацтекс във финала. Хъскис спечелиха мачовете си от Мартенската лудост със средна разлика от 20.0 точки, което е и четвъртото най-добро постижение, откакто в надпреварата участват 64 отбора - или иначе казано от 1985-а насам. С по-доминиращи представяния могат да се похвалят само Северна Каролина (2009-а, 20.2 точки), Виланова (2016-а, 20.7) и Кентъки (1996-а, 21.5).

Треньорът Дан Хърли пък най-сетне си отдъхна, след като в предходните два сезона възпитаниците му неизменно излитаха от турнира още в първия кръг на елиминациите.

Снимка: Getty Images

На "Ен Ар Джи Стейдиъм" в Хюстън, щата Тексас, малко над 72 хиляди души изгледаха на живо финалния мач, който бе първи в историята на Сан Диего Стейт. За съжаление на "ацтеките" обаче Кънектикът бе прекалено силен съперник.

Тристен Нютън с 19 точки и 10 борби, както и Адама Саного със 17 плюс също 10 борби, поведоха Хъскис към петата им титла. Джордан Хоукинс пък добави 16 точки за победителите, докато Кешад Джонсън се отличи с 14 за загубилия тим.

Снимка: Getty Images

Двама от играчите в настоящия състав завършват образованието си и няма да се върнат за Кънектикът през следващия сезон, докато специалистите смятат, че трима от шампионите ще бъдат избрани в Драфта на НБА. Това са Джордан Хоукинс, Андре Джаксън и Адама Саного.

През годините за Хъскис са играли фигури, пожънали сериозен успех в НБА след това, като например Клиф Робинсън, Рей Алън, Ричард Хамилтън, Карон Бътлър, Руди Гей, Бен Гордън и Кемба Уокър.

Любопитен факт пък е този, че женската баскетболна програма на университета е по-успешната - дамите имат общо единадесет титли в историята си.

Снимка: Getty Images