В една от сделките между отборите от НБА, съпътстващи тазгодишния Драфт за младите баскетболисти, които потеглят към Лигата, ръководоството на Ню Йорк направи комедиен ход. Никс се сдобиха с НБА правата на Петери Копонен - 36-годишен финландец, когото Филаделфия взе под №30 в Драфта през 2007 година и който така и не е изиграл нито минути при най-добрите.

Всичко щеше да звучи напълно правдобоподобно, ако Копонен, един от по-добрите стрелци от тройката в Европа в последните петнадесетина години, не бе прекратил активната си състезателна кариера през 2022-а. След кариера, преминала през отбори от Евролигата като Виртус (Болоня), Химки, Барселона, където бе съотборник с Александър Везенков и Байерн (Мюнхен), 194-сантиметровият стрелец каза "край" преди две години след финален сезон с екипа на Хелзинки Сийгълс.

Никс се сдоби с правата му чрез сделка, с която размени с Далас избори в тазгодишния Драфт, като в крайна сметка Маверикс взе Мелвин Ажанса с 51-ия избор, а нюйоркчани се спряха на Ариел Хукпорти.

Самият Копонен прие с чуство за хумор случилото се и написа в социалните мрежи това - "За мен е чест, Ню Йорк, но все пак ще уважа ангажимента си със Сан Антонио. Разбира се, невероятна финансова оферта би могла да промени нещата. Освен това най-сетне имам и ново бедро! Готов съм".

Финландецът е част от щаба на Сан Антонио Спърс за Лятната лига в ролята на треньор.

След като Сиксърс взе Копонен с избор №30 през 2007 година, правата му за най-силното баскетболно първенство преминаха през още два отбора - Портланд и Далас, за да се стигне до забавната ситуация с Ню Йорк тази година.