Крис Пол влезе в ролята на човека за мократа поръчка в Лос Анджелис и отказа ЛА Клипърс от идеите за пълен обрат в серията на финалите в НБА на Запад. Гардът наниза 41 точки, даде 8 асистенции и бе изключителен в мач №6, спечелен от неговия Финикс Сънс със 130:103 в Калифорния.

С това серията приключва - 4-2 победи за Слънцата, които достигат първия си финал в НБА от 1993 г.

Тогава той бе загубен, но това никак не бе изненадващо срещу могъщия Майкъл Джордан и неговите свръхестествени Бикове от Чикаго. Сега опонентът ще е съвсем земен - Милуоки или Атланта (2-2 в серията на Изток). Финикс определено може да се счита за фаворит във финала, който и да е съперникът.

Особено при новината, че Янис Адетокумпо, който пък е асът на фаворизирания в серията на Изток Милуоки, може да пропусне поне 14 дни с травма в коляното. Това би означавало, че той няма как да е на линия и за старта (поне) на финалната серия, ако отборът му я достигне.

На игрището в Лос Анджелис Пол и Финикс спечелиха всяка от четирите части, като авансът им се увеличаваше методично. Той бе 9 точки на почивката (68:57), стана 14 преди последната четвърт, за да се стигне до разгромните 27 в края. Пол стреляше от всякакви позиции и съвсем отпусна ръката през второто полувреме.

Това така изнерви противниците, че Патрик Бевърли от Клипърс не се сдържа и блъсна в гърба извън играта гарда, за което бе изгонен. Девин Букър, който помогна 22 т. за победата, отново завърши мача с окървавен и разбит нос, което му се случва за втори път в серията.

За Ел Ей Маркийз Морис вкара 26 точки, а Пол Джордж добави 21. Липсата на звездата Кауай Ленърд се усети съвсем ясно в серията и без него Клипърс не успя да обърне резултата от 1-3.

Силите стигнаха само за победа навън в мач №5 и надеждата, че у дома ще стигне до изравняване преди решаващ седми двубой във Финикс. Крис Пол и Слънцата обаче нямаха такива намерения и сложиха точка на спора още в Калифорния.