Лос Анджелис Лейкърс преведе обратно към фонда за подпомагане на бизнеси в условията на пандемия получените по-рано 4.6 милиона долара. Баскетболният колос, който е №8 в класацията на Forbes за най-състоятелен спортен отбор на планетата, бе засипан от критики за това, че кандидатства по програмата.

Лейкърс е оценяван на 3.7 милиарда долара и има в състава си Леброн Джеймс, най-скъпоплатената звезда в баскетбола, бе одобрен още на първи етап и получи парите миналата седмица.

Те са част от "облекчителния план" на правителството на САЩ, според който 2.2 трилиона долара ще изтекат към малкия и средния бизнес, за да му помогнат в трудната ситуация с пандемията.

"Лейкърс бе одобрен и получи превода - съобщи клубът на сайта си. - Но след като разбрахме, че програмата е в опасност и средствата не стигат, ние преведохме обратно парите. Има бизнеси и хора, които се нуждаят от тях повече в тази ситуация."

Секретараят на държавния трезор Стив Мнучин коментира темата:

"Изобщо не ми хареса факта, че са кандидатствали. Ако ме питате, това е направо скандално. Не съм очаквал, че и след милион години ще видя дружество от ранга на Лейкърс да се нареди за такива пари."

Случаят по някакъв начин е подобен на този в Англия, където футболните грандове Ливърпул, Тотнъм и други обявиха, че ще се включат в програмата и ще вземат държавни пари, за да плащат заплати на служителите си извън отборите.

Но се отказаха и изобщо не кандидатстваха, след като лавина от критики ги заля в медии, от фенове и легенди на клубовете.

Същата бе реакцията и в Щатите срещу ЛА Лейкърс, който определено може да си позволи плащането на заплатите на своите служители и без милионите от държавата.

У нас днес стана ясно, че три футболни клуба, сред които харчещият по 20-ина милиона лева на година Лудогорец, се възползваха от държавната помощ по време на кризата.