ЛеБрон Джеймс е свикнал да живее с критиките, а към него те винаги са били безмилостни - толкова високо е вдигнал стандарта на представяне и очаквания към него. След загубата на ЛА Лейкърс от Маями в мач №5 от финалите на НБА със 108:111, ЛеБрон е залят от лавина обвинения в социалните медии, а и от фенове на отбора.

Защо? Та той наниза 40 точки и бе най-добрият за тима, както подобава на един лидер.

9 секунди преди края обаче, при резултат 109:108 за Маями, Джеймс имаше топката и я подаде, вместо да стреля в коша. Всъщност, това бе едно идеално баскетболно решение - съотборникът му Дани Грийн бе абсолютно сам, централно срещу целта, на линията за тройката.

Пасът на ЛеБрон му даде възможно най-свободната стрелба, на която можеш да се надяваш в такъв напрегнат момент на толкова важен мач, секунди преди края му. Ако влезеше този шут, Лейкърс реално взимаха титлата с 4-1 победи в серията.

Снимка: Twitter

Грийн обаче пропусна, Маями добави още две точки и спечели с 3, за да остане в играта.

Критиките са за това, че номер 23 не е поел отговорност да стреля в решаващия миг.

Самият ЛеБрон, който от години слуша анализи за това как се огъва и не е лидер в ключови моменти, отговори спокойно:

"Аз вярвах на Дани, ние всички му вярвахме. Знаем, че ако тази стрелба се повтори 10 пъти, той ще я вкара в 9 случая. Не влезе и това е. От баскетболна гледна точка, всеки може да има мнение - да бях стрелял аз, или да подам на друг. Но на игрището това решение се взима светкавично и това е, което направихме."

В студио за анализи на ESPN Чарлз Баркли защити Джеймс. И натърти на това, че хората трябва да са внимателни, когато търсят постоянните сравнения между ЛеБрон и великия Майкъл Джордан или покойния легендарен Коби Брайънт.

"Припомням им, защото очевидно не искат да върнат лентата назад - каза Баркли. - Да, Майкъл печелеше мачове и сам понякога, но колко важни изстрела, шампионски, предостави на Стив Кър, на Пакстън или друг? Коби не отстъпи ли шутове за титлата на Дерек Фишър?

В името на отбора, защото е правилно и по правилата на играта ни. Стига сте нападали ЛеБрон за всичко, той взе най-доброто решение за Лейкърс, но стрелбата просто не влезе."

Тази нощ е мач №6, а отборът на Джеймс води с 3-2 победи.