Лос Анджелис Лейкърс ще стане шампион на НБА още в събота рано сутринта българско време, ако победи в мач №5 от серията срещу Маями. Воденият от ЛеБрон Джеймс отбор води с 3-1 успеха във финалите и е на един триумф от титлата.

Лейкърс не е бил шампион от 10 години, когато на терена го водеше друга огромна фигура за НБА - Коби Брайънт. Девет месеца изминаха от шокираща смърт на легендата в катастрофа над Ел Ей, в която загинаха още 8 души, включително дъщеря му Джиана.

"Не мисля за това какво наследство ще оставя в баскетбола - каза на пресконференция в часовете преди двубоя Джеймс. Той може да спечели титлата с трети различен отбор, след като го направи с Маями и Кливлънд. - Има по-важни неща в живота от баскетбола, както и има по-значими дела, които аз върша извън игрището.

Спортът е мястото, където се състезаваме, но не е всичко. Какво съм сторил около кариерата си на игрището, на какво съм научил някого или кого съм вдъхновил с нещо - ето това са важните неща.

Тази вечер ще играем в черно, би било великолепно да победим в черно. Екипът ни е "Блек Мамба", в него е вплетена змията, която е почит към Коби.

Говорим за човек, отдал 20 години на този отбор - кръв, пот и всичките си сили. Затова и ще бъде най-доброто възможно посвещение да станем шампиони в черно."

Лейкърс сменя традиционния си златист екип днес с черния, както бе и в мач №2.

Срещата ще започне в 4 ч след полунощ наше време и ще се предава по Диема спорт 2.