Една от култовите фигури около Националната баскетболна асоциация - коментаторът Грант Напиър, обяви раздялата си с отбора на Сакраменто Кингс след 33-годишна кариера.

Ден по-рано той бе уволнен от компанията, за която отделно правеше предаването след двубоите на Кингс, включително с интервюта, включвания на фенове и т.н.

Причината е в разразил се скандал около негова публикация в Туитър, която не би следвало по никакъв начин да възмущава никого.

Преди два дни бившият играч на Сакраменто Де Маркъс Къзънс го запита в социалните мрежи за позицията му относно движението #Blacklivesmatter (черните животи имат значение), което в момента е във вихъра на протестите след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

Отговорът на Напиър бе, че "всички животи имат значение" (#alllivesmatter), което бе прието с вълна от недоволство и обвинения в расизъм.

"Натъжени сме от коментарите на Напиър в Туитър - изненадващо реагира и компанията Бонвил Интернешънъл, която държи правата за предаването, водено от журналиста. - Намираме ги за особено неделикатни в конкретния момент и затова решихме да се разделим с Грант."

Последва и раздяла със Сакраменто Кингс, за който Напиър е коментатор и диктор в залата вече близо над три десетилетия. Феновете на отбора го обичат, като мнозина показаха подкрепата си и в този момент, въпреки че върху него бе струпано обвинение в расизъм.

Куриозно, през годините не само, че никой не е обвинявал легендарния 60-годишен коментатор, че е расист.

Той се е разбирал винаги отлично с хората в отбора, а като във всеки тим от NBA, те са преобладаващо тъмнокожи.

До него седи колегата му Дъг Кристи (двамата са на малката снимка), бивш играч на Сакраменто, с когото заедно водят мачовете и отразяаването и им в шоуто след двубоите. Той също би следвало да го обвини в расизъм... Но не го направи.

"Благодаря на феновете за огромната подкрепа - публикува официално обръщение Напиър след раздялата със Сакраменто. - Винаги ще съм част от този отбор, както е вече над 30 години.

Не съм имал намерение да обидя когото и да било, нито пък някога съм изразявал различно отношение към хора от друга раса. Имам повече тъмнокожи приятели, отколкото бели. Вероятно не съм образован и възпитан до степента, на която мислих, че съм."

В опит да внесе някаква яснота за огромния водопад от негативни реакции и директни, агресивни обвинения в расизъм срещу Напиър, компанията NBC направи кратка ретроспекция на събитията и обясни: В последните дни около протестите след смъртта на Флойд, движението #blacklivesmatter изглежда приема за контрапункт на своите виждания всеки, който застане зад слоган #alllivesmatter.

Самият коментатор твърди, че не е имал никаква представа за това и е написал онова, което мисли.