Майк Кжижевски слезе от голямата сцена със загуба, при това от най-големия съперник на неговия Дюк - Северна Каролина.

75-годишният легендарен колежански треньор си тръгва от спорта след над четири десетилетия в играта, като в последните 42 години той неизменно бе начело на Дюк.

Със “сините дяволи” Кжижевски спечели пет титли на NCAA, но за съжаление не успя да изтанцува последното си танго, след като баскетболистите му отстъпиха със 77:81 на не по-малко култовия си съперников тим на Северна Каролина в полуфиналите на March Madness - заключителния турнир в колежанския баскетбол.

Повече от 70 хиляди души в “Сийзърс Супердоум” в Ню Орлиънс изгледаха здравата битка между двата тима от конференция АСС, които помежди си имат 11 шампионски титли.

Сега Тар Хийлс ще получат шанса да играят за седмия си трофей благодарение на страхотни финални две минути. Символичните домакини изоставаха със 70:71, но успяха да обърнат съперника, а Кейлъб Лов вкара последните шест точки в мача, за да подпечата успеха с 81:77. Във финала съперник на колежанския тим на Майкъл Джордан ще бъде Канзас, елиминирал Виланова в другия полифинал след 81:65.

Култовият Coach K, както е известен Кжижевски, излиза в заслужена пенсия след 1202 победи и 368 загуби като наставник. Освен в Дюк, той работи и като селекционер на САЩ, печелейки три олимпийски и две световни титли.

“Сигурен съм, че след известно време ще преживя тази загуба. Но в момента трябва да подчертая, че не аз съм най-важният. Винаги съм казвал, че искам сезоните ми да приключват със сълзи - дали от радост или пък от щастие. Защото тогава знам, че игарчите ми са дали всички от себе си”, каза Кжижевски, който преди да поеме Дюк има и пет години начело на тима на американската военна академия, както и един сезон като помощник в Индиана.