Лицата на испанския баскетбол в последните петнадесетина години, братята Пау и Марк Гасол, обявиха оттеглянето си от националния отбор на страната.

Те са изиграли последната си среща за “Ла Роха” тази сутрин, когато иберийците приключиха участието си в Токио 2020 със загуба от актуалния олимпийски шампион САЩ - 81:95.

Пау е на 41-годишна възраст и все още не е взел решение дали да продължи да играе на клубно ниво за Барселона. Той има три европейски и една световна титла с Испания, два сребърни и един бронзов олимпийски медал, както и два сребърни и два бронзови медала от европейски първенства. 216-сантиметровият каталунец е считан за един от най-великите баскетболисти на Европа за всички времена. 

36-годишният Марк ще продължи на клубно ниво с Лос Анджелис Лейкърс, но затваря страницата “национален отбор”. Той от своя страна има две световни и две европейски титли, два сребърни медала от Олимпиади, както и сребро и два бронза от европейски първенства.

Двамата също така имат и титли в НБА - Пау е двукратен шампион с Лейкърс, а Марк триумфира с Торонто.

“Време е да слезем от въртележката, на която се качихме преди доста години. Имахме много късмет и успехи, но е време да предадем щафетата на следващото поколение, което да натрупа успех и да се развие”, каза Марк след загубата от САЩ, която дойде в Сайтама - там, където той дебютира за Испания през 2006 и стана световен шампион. 

“Бяхме наистина щастливи да изживеем всичко тово. Жалко е, че не успяхме да победим”, каза брат му Пау, който допълни, че така или иначе това е било последното му танго с Испания, а тепърва ще мисли дали ще остане на терена и ще го направи след разговори със семейството си.