Българската баскетболна легенда Атанас Голомеев официално бе приет в Залата на славата на ФИба.

Случи се на специална церемония в Пекин, където ще започне Световното първенство по баскетбол.

За всички участници бяха подготвени специални визитки. При представянето му Голомеев бе определен като Оскар Шмид на българския баскетбол, а след това произнесе и кратка реч, предава bgbasket.com.

"Когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, в първите няколко часа мислех, че някой се шегува, защото минаха 35 години, откакто спрях да играя баскетбол. Беше много странно. Опитах да разбера кой е този приятел, който се шегува с мен. По-късно обаче получих имейл и започнах да вярвам, че това наистина се случва", сподели Голомеев.

"Много съм щастлив да бъда сред всички тези гиганти на играта. Единственото, което искам да кажа е, че баскетболът е отборен спорт, а не индивидуален. Всички ние тук, без нашите съотборници, щяхме да постигнем нещо, но не толкова много. Приемам моята номинация като признание за цялото ми поколение, както и за предишното, което беше едно от най-добрите в европейския и световния баскетбол", завърши легендарният баскетболист.

В Залата на славата бяха приети още: Жанет Аркайн (Бразилия), Марго Дидек (Полша - посмъртно), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Аржентина), Хосе "Пикулин"Ортис (Пуерто Рико), Мохсен Медхат Варда (Египет) и Иржи Зидек (Чехия). Към тях се присъединяват треньорите Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Таневич (Черна гора) и Му Зуоюн (Китай - посмъртно).