Алън Айверсън стана десетият играч в историята на Филаделфия, който се сдобива със собствена статуя. Легендарният гард се нареди до Чарлз Баркли, Уилт Чембърлейн, Джулиъс Ървинг, Морис Чийкс, Моузес Малоун, Били Кънингам, Хал Гриър, Долф Шейс и Боби Джоунс, които бяха увековечени със скулптури преди него.

183-сантиметровият баскетболист бе истинска машина за точки и в кариерата си игра най-дълго за Сиксърс. Фили го избра в Драфта през 1996 година, като след това той остана там до 2006-а, когато бе пратен в Денвър, а после игра и за Детройт и Мемфис. Айверсън приключи НБА кариерата си там, откъдето тя започна - във Филаделфия, като изигра последния си мач при най-добрите през сезон 2009/2010.

За общо 12 сезона с екипа на Сиксърс той бележеше по 27.6 точки, които допълваше и с 6.1 асистенции средно на мач.

Снимка: AP/БТА

Феновете му обаче не са доволни от статуята, която според тях е прекалено малка. Много хора изразиха недоволството си в социалните мрежи, като това направи и бившият НБА гард Брандън Дженингс.

Той написа, че поздравява Айверсън, но според него тази статуя е неуважение към легендата. Дженингс и феновете визират размера на скулптурата.

Емануел Ачо, който е част от Филаделфия Ийгълс в НФЛ, пък стигна до още по-далеч, като заяви, че това не е статуя, а по-скоро е нещо с размерите на статуетка, каквато се дава за индивидуална награда в даден сезон в спорта.

 

ИЗБРАНО