Коби Брайънт вече повече от половин година не е сред нас, но наследството му ще живее вечно. Легендата на Лос Анджелис Лейкърс загина в катастрофа с хеликоптер през януари, като сред жертвите бе дъщеря му Джиана, както и ощe седем души.

Дни след 23 август, когато Коби трябваше да навърши 42 години, градската управа на Лос Анджелис обяви, че готви страхотен жест в памет на Брайънт.

Част от улица "Фигуероа", на която се намира залата на Лейкърс, "Стейпълс Сентър", ще бъде преименувана на булевард "Коби Брайънт".

Става дума за отсечката между булевардите "Олимпик" и "Мартин Лутър Кинг-младши". Новината бе оповестена от Хърб Уесън, който е член на общинския съвет на Лос Анджелис.

Този сезон Лейкърс се представят наистина стабилно и са сред фаворитите за титлата в НБА.За последно те спечелиха трофея "Лари О"Брайън" през 2010 година, когато Коби бе избран за "Най-полезен играч" на финалната серия. Това бе и последната от общо петте шампионски титли, които легендата завоюва като играч.

ЛеБрон Джеймс, Антъни Дейвис и останалите звезди на "езерняците" се нуждаят от само още една победа, за да елиминират Портланд и да продължат към втория кръг на плейофите на Запад.

Снощи, навръх 24 август - дата, която американците изписват като 8/24 (номерата, с които той игра) и празнуват като "Ден на Коби Брайънт", играчите на Лос Анджелис поведоха с 3-1 срещу Трейл Блейзърс след нов убедителен успех.

В този мач те играха и със специални черни екипи, които са посветени на Брайънт. От клуба вече заявиха, че стига да преминат първия кръг на плейофите, Лейкърс ще доиграят сезона точно с тези потници в чест на Коби.

Брайънт игра единствено за Лейкърс в цялата си кариера в НБА, която продължи две десетилетия и се превърна в абсолютен синоним на отбора, оставяйки зад себе си фигури като Меджик Джонсън и Карийм Абдул-Джабар. Коби е четвъртият най-добър реализатор в цялата история на Лигата, а индивидуалните му отличия са безбройни, но като че ли над всички изскача наградата за "Най-полезен играч" на сезона от 2008 година.

Освен това той e единственият играч, който има два "пенсионирани" номера от един и същ отбор, след като №8 и №24 на Ел Ей бяха извадени от употреба след отказването му.