Баскетболното съперничество между колежанските Дюк и Северна Каролина е на съвсем друго и различно ниво от това, което си представяме, когато говорим за дерби. Двата легендарни отбора са сред най-популярните в спорта в САЩ въобще, а този сезон е малко по-специален, както и по-тъжен, защото една от най-големите фигури както за тази вражда, така и за американския баскетбол като цяло, а именно Майк Кжижевски, ще се оттегли в края на сезон 2021/2022.

Великият треньор на Дюк се пенсионира след 47 години като колежански старши треньор, а 42 от тях ще са преминали начело на "сините дяволи", както е прозвището на петкратните национални шампиони.

Петте шампионски титли на Блу Девилс са спечелени под ръководството на култовия Coach K - през 1991, 1992, 2001, 2010 и 2015 година.

Сега, когато той обяви, че си тръгва, цените за последното му дерби със Северна Каролина, което ще се проведе на 5 март, скочиха главоломно. Става дума за суми, започващи от $6500 и стигащи до $50 500.

А мачът дори не е от финалния турнир на колежанския баскетбол, известен с прозвището си "Мартенска лудост", защото е основното спортно събитие в Щатите в третия месец на годината.

Самият Кжижевски сподели, че четири билета за въпросния мач са били продадени за умопомрачителната сума от $1 милион. Като тук трябва да уточним, че всичко това се е случило с кауза - чрез фондация, която Coach K подкрепя години наред и която е събрала над $12 милиона за благотворителност през последната година.

74-годишният легендарен треньор има както пет титли на САЩ, така и 15 триумфа в конференцията, в която Дюк играе - АСС. Той е трикратен треньор №1 в колежанския бскетбол, а пък начело на националния отбор на страната си има три олимпийски и две световни титли.