Едно от най-дългоочакваните събития в американския спорт, финалната надпревара в колежанския баскетбол, по традиция започна ударно. Още в първия ден от Мартенската лудост, както в Щатите наричат заключителната фаза на сезона при университетите, станахме свидетели на две големи изненади. Именно в това е чарът на този турнир, защото всичко се решава в един мач на директна елиминация и редовно има случаи, в които Давид изхвърля Голиат.

Е, не трябваше да чакаме никак дълго, за да се случи нещо такова и тази година.

И двата неочаквани резултата дойдоха от надпреварата в Южния регион.

Принстън, поставен под №15 в схемата отбор, изхвърли един от фаворитите в надпреварата въобще - Аризона (№2 в региона си). "Тигрите" сториха това след победа с 59:55, а тя определено попада в графа шокиращи. Все пак отборът е от "Бръшляновата лига", където учебните заведения са по-известни с академичните си постижения, отколкот със спортните такива.

Отборът стига до втория кръг на турнира за първи път от четвърт век насам, а сега ще има още по-сериозна задача - да го прескочи. Нещо, което последно се е случвало през 1967 година. Разочарованието за "дивите котки" от Аризона пък е огромно, защото това е една от традиционно силните програми в колежанския баскетбол. Британецът Тосан Евбуомуан поведе победителите с 15 точки, докато 22 за Аризона наниза литовското крило Азуолас Тубелис, който се очаква да бъде избран в Драфта на НБА след няколко месеца.

В същия този регион Фърман Юнивърсити елиминира Вирджиния (№4) след 68:67. Тимът от Южна Каролина играе в Мартенската лудост за първи път от 1980 година насам, като записа едва втората си победа в девет участия. По-впечатляващото е, че Паладинс изоставаха с 63:67 при оставащи 12 секунди, но два наказателни удара на Гарет Хийн и тройка на Джей Пи Пегс ги изстреляха към успеха и място във втория кръг.

Лидерът в тази част на схемата, Алабама, не допусна изненада и разби Тексас Ей енд Ем с 96:75.

На Изток Дюк победи Орал Робъртс със 74:51, а Хюстън (№1 в схемата на Средния запад) надви Северен Кентъки с 63:52. Защитаващит титлата си тим на Канзас пък не остави шанс на Хауърд Юнивърсити и продължава към втория кръг след 96:68.