След като в предишните два кръга на плейофите елиминира два по-високопоставени отбора, Маями продължава да обърква сметките на всички в НБА. Хийт осъществиха фантастичен обрат срещу Бостън за 106:101 и вече водят с 2-0 във финалите на Източната конференция.

"Горещите" завършиха редовния сезон на пето място на Изток, докато Селтикс финишираха като трети в крайното класиране на конференцията си. Реално погледнато Хийт са на две победи от класиране за финалите на Лигата.

След като спечелиха първия мач след изоставане от 14 точки, в двубой №2 те се оказаха в още по-трудна ситуация и наваксаха изоставане от 17 точки, за да грабнат втората си победа. Тя стана факт след убийствена трета четвърт, в която "келтите" бяха удържани до само 17 точки, а Маями от своя страна реализира 37. 

За пореден път цялата стартова петица на Маями завърши с двуцифрени точкови показатели, като словенското старо куче Горан Драгич бе отличник по този показател с 25, а Бам Адебайо добави 21. 

Трима от Бостън приключиха с 21 или повече точки, но и това не се оказа достатъчно - Кемба Уокър реализира 23, а Джейсън Тейтъм и Джейлън Браун по 21.

Финалната серия на Запад, която противопоставя Лос Анджелис Лейкърс и Денвър Нъгетс, започва тази нощ.