8 февруари е последната дата, на която отборите от НБА могат да правят сделки помежду си. Трансферният прозорец в най-силното баскетболно първенство в света официално ще затвори в 22:00 часа българско време утре. Този сезон за първи път от близо четири десетилетия насам и едва за втори в историята в НБА има родно присъствие.

Александър Везенков е част от Сакраменто, игарейки дебютния си сезон с екипа на Кингс, но ситуацията му не е такава, каквато би се искало както на него, така и на всички родни фенове на играта. 28-годишното крило отиде в столицата на Калифорния с репутацията на играч №1 в Европа, след като изведе Олимпиакос до финал в Евролигата и бе избран за "Най-полезен играч" и най-добър реализатор на сезона в клубната надпревара, сочена за най-добрата такава извън НБА.

Националът обаче получава ограничено игрово време и шанс за изява от треньора Майк Браун, като още от самото начало на сезона името му постоянно се спряга за трансфер в друг клуб. Нещо, което не изглежда зле, ако българинът има повече минути и реална възможност да покаже на какво е способен, защото неведнъж през сезона, когато имаше време на игрището, напомняше защо и как точно доминираше в Европа.

Снимка: AP/БТА

Досега статистическите му показатели са скромни - 5.7 точки и 2.6 борби при 45.6% успеваемост в стрелбата - за 12.7 игрови минути на двубой. В момента обаче той е измъчван от контузия на глезена, като не е играл във вече седем последователни двубоя на "кралете". С наближаването на крайния срок за трансфери отново се заговори сериозно за бъдещето на Везенков и за това дали то ще бъде свързано със Сакраменто или с някой от другите отбори в НБА.

Последните слухове в медийното пространство в Щатите са свързани с потенциална размяна между Вашингтон и Сакраменто. В която Кингс ще получат гарда Делон Райт, докато към американската столица би потеглил някой измежду Везенков, Крис Дуарте или Давиън Мичъл.

Преди няколко дни името му бе замесено и като възможен участник в сделка за друг играч на Уизърдс - Кайл Кузма, който е един от лидерите на "вълшебниците".

Извън Райт и Кузма, журналистите в САЩ са обединени около това, че ако в крайна сметка се стигне до трейд от страна на Кингс, той ще бъде с една цел - подсилване на позиция "крило", точно там, където играе и Везенков.

Снимка: AP/БТА

По-рано през сезона се говореше за интерес от страна на Чикаго Булс. Във Ветровития град е и най-голямата българска общност в Щатите, така че подобен ход би бил добър за всички. При гостуването на Сакраменто в "Юнайтед Сентър" преди няколко дни около 300 наши сънародници бяха на трибуните, макар че Саша бе извън състава.

Случващото се с Везенков не е приятно, особено предвид фанфарите, с които бе представен през лятото и това как множество представители на отбора го гледаха неведнъж през миналия сезон, изказвайки се повече от ласкаво за него.

А дали бъдещето му в НБА е свързано със Сакраменто или с някой друг отбор? 

Ще разберем съвсем скоро.

Междувременно се очаква левичарят да пропусне осми пореден мач на отбора си - гостуването на Детройт тази нощ.

Снимка: Getty Images