Дали бъдещето на Александър Везенков е в НБА или в Европа ще разберем на 6 юли. Тогава отборите от най-силното първенство в света ще могат да официализират сделките, за които пък могат да преговарят официално от 1 юли нататък, когато отваря т.нар. "свободна агенция" в Лигата.

Във въпросния период тимове и баскетболисти могат да преговаря и да постигат вербална договорка, но не и да подписват каквото и да било.

Междувремнно още един играч е спряган за заместник на българската звезда в Олимпиакос. Вчера стана ясно, че гърците вече са в контакт с един от най-добрите играчи на позицията на Везенков в последните години в Европа - Никола Миротич, а днес въпросното издание съобщава, че шефовете на клуба от Пирея са се свързали и с друг баскетболист, който би могъл да е потенциален заместник на Везенков. Става дума за Уил Клайбърн, който е шампион на Евролигата с ЦСКА (Москва) от 2019 година, когато бе избран и за "Най-полезен играч" на Финалната четворка.

През последния сезон той игра за турския Анадолу Ефес.

От няколко различни медии, както в Европа, така и в САЩ, вече съобщиха, че Сакраменто, отборът, държащ правата на Везенков за Асоциацията, вече му е предоставил оферта, варираща около $7 милиона на година. Ако действително се стигне до сделка, към каквото сочат индикациите за момента, "Най-полезният играч" на сезона в Евролигата ще премине в Кингс като свободен агент, защото калифорнийци ще откупят остатъка от договора му с гръцкия Олимпиакос.

Дори и при наличието на устна договорка, нищо не е гарантирано, като един от най-обсъжданите примери за това е този с ДеАндре Джордан. През 2015 година центърът се беше разбрал с Дaлас Маверикс, но се отметна в последния момент, за да преподпише с Лос Анджелис Клипърс.

При Кингс и Везенков подобна опасност не съществува, защото тимът от столицата на Калифорния държи правата му за НБА и той не може да се озове другаде, освен ако не бъде трансфериран от Сакраменто.

Междувременно в социалните мрежи продължават дискусии между феновете "за" или "против" трансфер на Саша в американския клуб. В Twitter се появи сравнение между Везенков и Неманя Биелица, който бе MVP на Евролигата през 2015 година, а веднага след това подписа с Минесота в НБА. Българинът превъзхожда сръбския си колега както в сезоните, в които двамата са били избрани за "Най-полезен играч" на Стария континент, така и в статистиката в кариерата си като цяло.

Биелица изкара седем сезона в НБА, включително два и половина в Сакраменто. Той отиде в Щатите на 27-годишна възраст, на колкото е и Везенков в момента, а в последния си сезон при най-добрите стана шампион с Голдън Стейт.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО