Двукратният шампион на Евролигата Василие Мицич, който при двата триумфа на Анадолу Ефес в турнира през последните две години бе избиран и за "Най-полезен играч" на Финалната четворка, изпитва затруднения в желанието си да отиде в НБА. 28-годишният сръбски гард има във визитката си и отличието за MVP на редовния сезон от миналата година, а през настоящия сезон пък прибра и това за топреализатор на надпреварата.

Сръбският национал смята, че вече няма какво да постигне в Европа и иска да направи следващата стъпка - да заиграе при най-добрите. Там обаче има някои пречки, които спират евентуалното преминаване на европейската звезда в Лигата.

В момента правата му за НБА се държат от Оклахома Сити, където Мицич трудно би си извоювал място в състава с оглед на ротацията на Тъндър. Неговото желание е да играе в отбор-претендент за титлата, по възможност да бъде титуляр или поне да играе минути, сходни на титулярен пойнт гард... и не на последно място идват парите.

Плеймейкърът се надява на заплата от порядъка на $6-7 милиона на сезон. Нещо, което би било труднопостижимо към момента, дори и за играч с такъв опит и резюме.

Освен това всеки отбор, който пожелае да вземе правата на Мицич от ОКС, ще трябва да се раздели поне с избор в първия кръг от Драфта, а вероятно и с парична компенсация.

Така за момента най-добрият баскетболист извън НБА остава в Европа.

През миналия сезон Мицич записваше средно по 18.2 точки и 4.6 асистенции за Анадолу Ефес, а турците пак ликуваха с титлата. При предходния шампионски сезон той се отличаваше с 16.7 точки и 4.9 асистенции.

В момента гардът се готви за ЕвроБаскет 2022, където ще участва със Сърбия.