Отборите от НБА ще могат да дават почивка на само един от звездните си играчи през новия сезон. Това стана ясно след изказване на комисаря на Лигата Адам Силвър във връзка в превърналата се в тенденция практика тимовете да оставят извън състава най-добрите си играчи чисто като предпазна мярка.

В най-силното баскетболно първенство в света отборите играят по 82 мача в редовния сезон, който тази година ще започне на 24 октомври и ще завърши на 19 април. Всички 30 клуба, участващи в Асоциацията, са получили инструкции, че могат да дават почивка на не повече от един играч, който е със статут на звезда, като вече има и критерии, според които дадени състезатели попадат в тази категория.

За звезди се считата играчи, които са попадали поне веднъж в Мача на звездите или в някой от трите символични отбори на сезона в предходните три години.

Първото нарушение на новата политика ще струва на даден отбор $100 000, второто - $250 000, а всяко следващо ще се равнява на санкция в размер на $1 милион.

"Ако даден играч е здрав, то от него се очаква да играе. Въпросът е принципен, а в последните години станахме свидетели на това как млади и здрави баскетболисти пропускат мачове", заяви Силвър.

По груби сметки в НБА отборите имат мачове на два дни - 82 двубоя в рамките на 178 дни.

До всичко това се стига заради нашумялата политика, наречена 'load management', в която играчи от висок калибър получават почивка в конкретни мачове, защото в миналото са имали различни здравословни проблеми, а отборите им не искат да рискуват възобновяването им и контролират натоварването на звездите си.

Ръководството на Асоциацията подчертава, че ако играч не е контузен, но получи почивка, той трябва да бъде на пейката заедно с останалите си съотборници и че звездите трябва да бъдат на линия за всички мачове, излъчвани в национален телвизионен ефир.

Преди известно време Ванеса Брайънт, вдовицата на покойната легенда Коби Брайънт, заяви в интервю, че суперзвездата на Лейкърс е искал да играе на всяка цена във всеки мач.

"Той казваше - "Какво ако феновете са пестили пари, за да могат да ме гледат да играя просто веднъж? Никога не забравяше привържениците си. И ако зависеше от него, щеше да играе във всяка минута на всеки един мач", каза тогава Ванеса.

В 20-годишната си кариера Коби има четири случая, в които играе във всичките 82 мача през даден сезон и още шест, в които стига поне до кота "70", макар често да бе измъчван от различни здравословни проблеми, особено в последните си години на терена. През сезон 2015/2016, който бе последен за него в спорта, той изигра 66 мача.