Мъжкият национален отбор на България по баскетбол сериозно разочарова в първия си мач след ЕвроБаскет 2022.

Възпитаниците на Росен Барчовски се представиха под възможностите си в Коимбра и загубиха гостуването си на Португалия с крайното 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21) в директната битка на върха в група "F" на предварителните квалификации за Европейското през 2025-а.

Българският тим бе равностоен през първата четвърт, а през втората се представи изключително силно. След това обаче "лъвовете" заредиха глупави грешки и позволиха на съперника да спечели двубоя.

Така националите изпуснаха златна възможност да окупират върха в групата и да се доближат до втората фаза на пресявките. Вместо това обаче Португалия превзема първата позиция с перфектен баланс от 3-0, докато "лъвовете" остават на второ място с 2-1. Трети е Румъния с 1-2, а Кипър е последен с 0-3.

Само първият в крайното класиране печели директен билет за следващия етап на пресявките, докато останалите три тима ще играят допълнителни квалификации.

В неделя от 16:00 часа България гостува на Кипър в четвъртия си мач от групата, докато три часа по-късно Португалия приема Румъния.