Шакил О'Нийл е една от може би най-разпознаваемите баскетболни фигури в цялата вече над 130-годишна история на играта. Успехите му са прекалено много, за да бъдат изброявани един по един. За близо двете десетилетия, които прекара в НБА с екипите на Орландо, Лос Анджелис Лейкърс, Маями, Финикс, Кливланд и Бостън, Големия Аристотел стана четирикратен шампион, като в три от случаите бе и "Най-полезен играч" на финалите. Има и едно отличие за "Най-полезен играч" на редовния сезон, награда за "Новобранец на годината", а освен това №34 и №32 са извадени от употреба в негова чест, съответно от Лейкърс и Маями.

Освен това може да се похвали и със световна и олимпийска титла със САЩ. А това далеч не е всичко - списъкът е дълъг. И до днес се смята, че в модерните дни на баскетболната игра не е имало толкова доминиращ играч, колкото Шакил Рашаун О'Нийл. 216 сантиметра жива сила, която никой не успяваше да спре.

Всички са наясно с това какво страшилище беше той на паркета, но за разлика от много свои колеги, които не знаят как да управляват финансите си и живота си извън терена, при Шак ситуацията е различна.

Легендата вече е на 50, от десетина години не играе, но инвестира парите си умно и благодарение на това е богат. Истински богат. И вероятно ще си помислите, че когато си баща на шест деца и си мултимилионер, то децата автоматично стават богати? Не и в този случай.

"Ние не сме богати. Аз съм богат", категоричен е Шак, чието състояние се оценява на близо половин милиард долара, а годишно той изкарва по около $60 милиона.

"За да вземат от моите пари, първо трябва да ми покажат две дипломи", обяснява О'Нийл и добавя, че неведнъж е казвал на наследниците си, че семейството няма нужда от още един баскетболист. Въпреки това синът му Шарийф тръгна по стъпките му, но подобно на много спортни синове, не е на нивото на знаменития си баща.

"Държа ги мотивирани. Ако искат да играят баскетбол, мога да им помогна, но предпочитам да бъдат лекари, ветеринари, финансисти...", разкрива още легендарният център и подчертава, че изключително много държи на образованието, което е наистина важно за него.

"Няма да им дам пари и бизнес просто така. Трябва да си го заслужат сами", допълва той.

 

Снимка: Getty Images

Шарийф вече изпълни искането на баща си, след като игра две години в колежа за UCLA, а след това се прехвърли в Луизиана Стейт, където татко му е играл. 22-годишният младок не бе избран в Драфта, но играе в Лигата за развитие на НБА.

По-малкият му брат Шакир също се занимава с баскетбол, но спортната връзка в семейството се изчерпва с това. Останалите деца на Шак - Таахира, МАйлс, Амира и Меара, остават далеч от играта.

Какъв всъщност е бизнесът на Шак? Далеч не е само един. Още от дните си на играч през 90-те години той се интересува и инвестира в акции на различни големи компании. Тогава го прави по не най-добрия начин, а купува от компании, които "усеща като близки".

Замесен и в недвижими имоти. Преди време се отблагодари на общността в Орландо, откъдето тръгна в НБА, изкупувайки ипотеките на хора, които не можеха да ги плащат и след това продавайки им същите жилища, но далеч по ниски цени.

Целта му в случая не е печалба, а просто да покаже, че държи на местните. Иначе е строил и различни сгради в родния си щат Ню Джърси.

Снимка: Getty Images

През 2013 година стана миноритарен акционер в Сакраменто Кингс - отборът, който винаги е бил най-големият съперник на Шак и Лейкърс. Ход, с който показа, че е надраснал спортните вражди и наистина е бизнесмен.

Най-човешкото му действие от гледна точка на бизнес обаче идва, когато отказва сделка за $40 милиона от "Рийбок", след като чува как една майка се оплаква от скъпите обувки на компанията. Точно тогава О'Нийл решава да създаде своя собствена марка за спортна екипировка за деца, която обаче да бъде на достъпни цени.

Шак може да е изкарал милионите си от баскетбол, но държи да даде на децата си урок, че образованието винаги е на първо място. Защото макар да напуска университета след само три години за да заиграе в НБА, той обещава на майка си, че ще завърши. И го прави, макар и осем години по-късно - през 2000 година, когато дори пропуска домакински мач на Лейкърс, за да се дипломира.

На церемонията в Луизиана казва на насъбралото се множество - "Сега вече мога да имам истинска работа".

През годините след това си изработва и магистратура в Университата на Финикс, а към края на кариерата си става докторант в Бари Юнивърсити и защитава докторантурата си на тема "Дуалността на хумора и агресията в различните стилове лидерство".

Д-р Шакил О'Нийл определено цени парите си, но още повече - това да си образован.

И държи децата му да го разберат от първа ръка.