За втори пореден сезон най-добрият играч на редовния сезон в НБА е от 47-хилядното сръбско градче Сомбор. Никола Йокич от Денвър стана едва тринадесетият баскетболист в историята, успял да спечели отличието за “Най-полезен играч” в последователни години. Представянето му през цялата година бе фантастично, след като въпреки множеството контузии, успя да помогне на Нъгетс да стигнат до плейофите. 

Там обаче липсата на подкрепа си каза своето и Никола и съотборниците му отпаднаха в първия кръг от Голдън Стейт. Представянето му отново бе забележително, а макар да се чуваха и критики относно избора му за MVP, все пак ще подчертаем отново - тази награда е за редовния сезон. В който той постигаше средно по 27.1 точки, 13.8 борби, 7.9 асистенции и 1.5 отнети топки на мач!

Освен това награждаването му се превърна в абсолютен прецедент - досега лауреатите на този приз обикновено го получаваха на бляскава церемония, докато сръбската звезда на Нъгетс стори това пред конюшня в родния си град. По потник и баскетболни шорти.

Йокич винаги е бил скромното момче от малкия град и по никакъв начин не позволява на успеха да го промени по какъвто и да е начин.

Сърбинът от малък има друга страст извън терена - конете, а преди да приеме отличието, слезе от двуколка, дърпана именно от кон. В конюшнята той бе посрещнат от местен оркестър, в който най-много на очи и уши се набиваше акордеонист, а по-късно се включи в американски ефир с въпросния кон за фон.

“Сега не мисля особено много за тази награда. Но вероятно когато съм стар, дебел и сърдит, вероятно ще си спомня за този момент и ще кажа на децата си, че някога съм бил много добър на баскетбол”, каза скромният 208-сантиметров балканец в интервю малко по-късно, когато вече бе по-официален и бе сложил тениска.

Всички от комитета по посрещането на звездата пък бяха облечени с тематични фланелки, на които пишеше - “Някои хора нямат търпение да видят как се проваляш. Разочаровай ги”. До Сърбия специално за събитието бяха пътували Майк Малоун, който е треньор на Никола в Денвър и един от собствениците на клуба - Джош Крьонке.

“Не знам какво да ви кажа за Никола освен това, че съм изключително благодарен за възможността да му бъда треньор. И съм много щастлив, че изградихме връзка и приятелство и отвъд терена”, каза Малоун. 

Йокич спечели отличието в конкуренцията на Джоел Ембийд (Камерун) и Янис Адетокумбо (Гърция). Така за първи път в историята на НБА Топ 3 в гласуването за най-престижната награда е от чуждестранни играчи. 

По пътя към наградата Йокич стана първият играч в НБА с поне 2000 точки, 1000 борби и 500 асистенции в един сезон.