Чудото в Националната баскетболна асоциация отвъд окена не се състоя, като Маями Хийт ще играе на финал.

Това стана факт след убедителен успей със 103:84 над Бостън Селтикс в мач №7 от тази финална серия в Източната конференция. Така с 4:3 победи в тази серия, Маями ще спори с Денвър Нъгетс за титлата в НБА.

Тази нощ всичко очакваха чудото, след като Бостън Селтикс успя да изравни серията от 0:3 до 3:3 победи, но силите на Селтикс просто не стигнаха за подвиг.

И макар потенциалният обрат на Селтикс да се определяше като чудо, то достигането на Маями до големия финал се счита за истинска изненада, най-вече заради факта, че Хийт дори не намери директно място в плейофите.

Отборът завърши на седмо място в Източната конференция и трябваше да играе баражи, а въпреки малките шансове, които анализаторите им даваха, момчетата от слънчева Флорида извървяха целия път до решителния мач.

За Маями това ще е общо шести финал в НБА. Последния бе през 2020-а, загубен от Лос Анджелис Лейкърс, докато последната титла за тима дойде през 2013-а с ЛеБрон Джеймс в състава.

ЛеБрон от доста години вече не е част от Маями, но тази нощ звездите на тима се казваха Джими Бътлър и Кейлъб Мартин, които нанизаха над половината точков актив на Хийт със съответно 28 и 26 точки на сметката си.

Маями взе първата четвърт с 22:15, като имаше предимство и във втората, за да се оттегли на полувреме при резултат от 52:41 в своя полза.

Снимка: АР/БТА

Третата четвърт бе единствената, която Бостън успя да спечели, но само с една точка след общо пет точки на Кейлъб Мартин в полза на Маями в последните 30 секунди от частта.

Със старта на последната част Маями реализира седем поредни точки, а до края на мача Бостън така и не успя да се доближи на по-малко от 15 пункта разлика.

По този начин Маями Хийт заслужи мястото си на финал в НБА, където отново ще бъде в ролята си на аутсайдер, този път срещу предвождания от Никола Йокич тим на Денвър Нъгетс.