Расистки скандал, свързан със случка отпреди почти 30 години, стана основна тема на дискусия в САЩ. Скоти Пипън, легендарното крило на Чикаго, обвини друга култова фигура - треньорът на Булс Фил Джексън, че го е пренебрегнал за последната стрелба в плейофен мач през 1994 година заради причина от расово естество.

Пипън визира първия сезон на "биковете" без Майкъл Джордан и по-конкретно плейофен мач с Ню Йорк Никс, в който при резултат 102:102, Тони Кукоч, по онова време новобранец, бе избран да стреля в последното нападение на Чикаго. Ход, който се оказа печеливш, защото хърватското крило отбеляза победния кош.

"Не смятам, че е мистерия. Трябва да четете между редовете. Беше първата ми година без Майкъл Джордан, защо тази стрелба да не е моя? Беше удар под кръста. Това беше шанс за Кукоч да се издигне и честно казано - беше на расова основа. След всичко, което съм преживял в този отбор, даваш този шът на Кукоч? Това е обида. Чувствах се обиден", каза Пипън.

След това той потвърди, че нарича Фил Джексън "расист" и няма проблем с това.

Именно Пипън бе най-добрият играч на Булс след първото отказване на Майкъл Джордан през 1993 година, но изглежда въпросната случка от плейофния двубой с Никс го кара да е огорчен и днес - 27 години по-късно.

Това не е първи път, в който Скоти влиза в окото на бурята с коментари за миналото. Преди година, когато излезе документалната продукция "Последният танц", той не бе съгласен с много от показаните неща, които според него целяха издигането на Майкъл Джордан на пиедестал.