Ръководителите на Националната баскетболна асоциация са в преговори с компанията "Дисни" за рестартиране на сезона в един от нейните паркове.

Става дума за Disney World Resort в Бей Лейк, щата Флорида.

Комплексът е огромен, а една част от него е малък спортен град, който преди години компанията изгради заедно с медията ESPN. Казва се Wide World of Sports и често е използван за тренировъчна база на спортни тимове, както и за турнири по голф.

НБА планира в края на юли мачовете да се завърнат именно там, възползвайки се от трите големи мултифункционални зали, многобройните тренировъчни възможности на открито и във фитнеси, леговата база и условията, които без проблем могат да покрият изискванията на всички отбори в лигата.

Майк Бас, говорител на НБА, призна за разговорите с "Дисни". Комплексът във Флорида е запечатан в момента, но може да бъде отворен само за отборите в баскетболната асоциация, като се направи строг график на ползване на тренировъчните възможности и залите за мачове.

Така цялата лига ще се премести само на едно място за довършване на сезона, което ще е уникално не само за това първенство.

Все още няма яснота дали ще се търси доиграване на редовния сезон или ще се пристъпи към плейофи, като крайните класирания се определят на базата на коефициент от досегашните резултати.

Вторият вариант е по-лесен за реализиране, защото отборите в плейофите ще са по-малко. Но са възможни юридически усложнения - например отбори да съдят НБА за пропуснати ползи.

В САЩ са регистрирани над 1.64 млн. случая на заразени с коронавирус и повече от 96 хиляди с фатален изход.