Отборите на Бруклин и Филаделфия разтърсиха НБА с истински блокбъстът в последния ден за трансфери през сезона. Една от големите звезди на Нетс, Джеймс Хардън, поема към Сиксърс, докато в обратна посока ще отпътува едно от големите имена в състава на Фили - Бен Симънс.

Разбира се, двамата са основната част на тази размяна, но в нея са включени и още играчи. Заедно с Хардън от Ню Йорк си тръгва крилото Пол Милсап, като в замяна “мрежите” ще получат още двама солидни баскетболисти в лицето на Сет Къри и Андре Дръмънд, както и дв абъдещи избора в първия кръг на Драфта.

За да осигурят място за новите си попълнения, от Бруклин взеха решение да освободят ДеАндре’Бембри.

Това развитие на нещата най-сетне слага край на драмата между Симънс и ръководството на Филаделфия. Австралийският плеймейкър пожела да бъде трансфериран още след отпадането от Атланта във втория кръг на плейофите миналия сезон и оттогава не е играл за клуба. Той демонстративно отказваше да се включва в тренировките на вече бившия си отбор, а черешката на тортата на незаинтересоваността му към случващото се бе момент, в който той все пак тренира, но с телефон в джоба… 

Така ерата на “Голямото трио” на Бруклин - в лицето на Кайри Ървинг, Кевин Дюрант и Джеймс Хардън приключва безславно. 

Симънс вече е говорил с Дюрант и генералния мендижър на новия си отбор - Шон Маркс, изразявайки готовността си да се присъедини пълноценно към новия си тим възможно най-бързо, защото реално не е играл баскетбол от много, много време. 

В 44 мача през сезона до момента Хардън записваше по 22.5 точки, 10.2 асистенции и 8.0 борби с екипа на Нетс, които са осми на Изток и са в серия от 10 последователни поражения и актив от 29-26. Филаделфия пък е е пети с баланс от 32-22.

Експертите сочат, че именно нюйоркчани печелят от сделката, защото макар да се разделят с един от най-добрите играчи в лицето на Хардън, както и с опитен такъв като Пол Милсап, получават както Симънс, така и Сет Къри - изключително ефективен стрелец. Андре Дръмънд пък е един от най-добрите високи защитници в цялата Лига.

Междувременно Далас изпрати латвийската си звезда Кристапс Порзингис в посока Вашингтон, получавайки в замяна друг латвиец - Давис Бертанс, както и Спенсър Динуиди. Това не бе единствената сделка на Уизърдс, които размениха с Шарлът Монтрезъл Херъл, получавайки Върнън Кери-младши и Иш Смит. Столичани се разделиха и с Аарън Холидей, който отива във Финикс в замяна на парична компенсация.