Вечерта в НБА бе много важна, тъй като се случиха събития, които имат своето огромно значение.

Освен че Меджик Джонсън шокиращо напусна Лос Анджелис Лейкърс, Маями Хийт отпадна от сметките за плейофите, а Джамал Кроуфорд написа история с актив от 51 точки на 39-годишна възраст.

Голямото събитие обаче бе с участието на легендите Дуейн Уейд и Дирк Новицки, които бяха изпратени от феновете на Маями и Далас Маверикс.

Уейд се пенсионира след 14 сезона с "горещите" и общо 16 във великата си кариера. В Далас Маверикс отдаде подобаващото изпращане на Новицки след победата със 120:109 над Финикс Сънс.

Комбинирайки постиженията на двамата гиганти, получаваме следния резултат: Близо 55 хиляди точки, 2600, 28 участия в плейофи, 32 значими рекорда за отборите, 27 участия в Мача на звездите, награда за MVP, седем участия на финали и четири титли (една за Новицки и три за Уейд).

Двамата спечелиха уважението на градовете, в които се подвизаваха не само с представянето си на паркета, но и поведението, което съпровождаше успехите.

Костюмираният Новицки бе поздравяван от всеки, който го види в залата в Далас още по коридорите. След това вкара първите 10 точки срещу Финикс с две тройки и две двойки.

След края на мача Маверикс устрои церемония, на която присъстваха легенди като Лари Бърд, Чарлс Баркли и Скоти Пипън. Всички тях Новицки е идеализирал в младежките си години в Германия. Последният му мач ще е при гостуването на Сан Антонио Спърс.

"Както може би сте очаквали, това бе последният ми домакински мач. Адски е емоционално. Бяхме на невероятно приключение с много възходи и падения, но винаги сте ме подкрепяли. Нямам думи. Напуснах Германия преди 20 години и станах тексасец", заяви 40-годишната легенда на фона на скандиранията на феновете.

"Нямам думи, с които да опиша какво означаваш ти за тази организация. Но ти обещавам, че всичко, на което ни научи, ще продължи да се изпълнява. Ще имаш доживотна работа, без значение какво правиш. Ще извадим от употреба номера ти и ще ти построим най-гъзарската статуя пред арената. Никога няма да има някой като теб", заяви босът на Маверикс Марк Кюбан.

Хийт подходи с ретроспективно видео за 37-годишния Уейд, на което главен актьор бе синът му Заир. Освен това поздравления бяха отправени лично от бившия президент Барак Обама, комисионера на НБА Адам Силвър, както и съпругата на Уейд.

Снимка: AP/БТА

Легендата заби за първите точки на Маями срещу Филаделфия при победата със 122:99. Вкара 30 точки, което е второто най-добро постижение в сезона му от 71 мача. Да се чуди човек защо тези легенди се отказват при такива постижения на тази възраст.

Уейд даде потници с автограф на всичките си съотборници, а след това се обърна към публиката.

"Мислите ми са разбъркани. Спомням си, когато агентът ми дойде през 2003-а и ми каза, че Хийт ще ме вземе пети в драфта. Между лудо чувство, подобно на това сега. От първия разговор, който имах в тази сграда, почувствах любовта. Оценявах я тогава, но сега повече. Стоя пред вас като най-благодарният човек", заяви американецът.

Статистиката:

  ДУЕЙНД УЕЙД ДИРК НОВИЦКИ
СЕЗОНИ 16  21
ТОЧКИ  22 20,7
БОРБИ 4,8  11,4
АСИСТЕНЦИИ 5,6 3,5
РЕЙТИНГ ЕФЕКТИВНОСТ 23,6 22,5
ТИТЛИ 3 1
ALL STAR УЧАСТИЯ 13 14
MVP НА СЕЗОНА 0

1

Снимка: AP/БТА