Странните времена раждат странни случки, като една такава се оказва тази около баскетболистката от САЩ Бритни Грайнър, една от най-добрите състезателки в последното десетилетие в спорта изобщо.

Тя играе от 8 години и в руското първенство за тима на Екатеринбург, с който е три пъти шампион на страната. Паралелно се състезава за Финикс Меркюри в женската НБА у дома, но сезонът там е къс и това позволява да играе през останалото време на годината в Русия.

Преди около 20 дни тя е арестувана на летище "Шереметиево" в Москва за открити наркотици в багажа. В момента е задържана и може да влезе в затвора за доста дълго време.

До днес това дори бе малко известен факт в публичното пространство, но тази сутрин Шейла Джаксън Лий, членка на конгреса от щата Тексас, алармира за това, че вероятно руските власти ще искат да я използват като заложник в ситуацията с войната с Украйна и да я разменят за техен затворник в САЩ.

Такава теза изглежда доста конспиративна, особено с оглед на миналото на Грайнър, която е арестувана няколко пъти и в Щатите, освен това бе съдена и за домашно насилие над партньорката си, с която имаше и брак - Глори Джонсън.

А и арестът на баскетболистката е станал около 10 дни преди първите изстрели в Украйна.

Женската баскетболна асоциация веднага реагира на думите на Лий и в официално съобщение каза, че подкрепя състезателката и иска нейното незабавно връщане в САЩ.

Грайнър е избирана 7 пъти в мача на звездите на WNBA, два пъти е световна и два пъти олимпийска шампионка с отбора на Щатите.