В Сакраменто са решени да вземат в редиците си на всяка цена Александър Везенков. Българският национал, който е най-добрият играч в Европа през последния сезон и заслужено бе коронясан с наградата за "Най-полезен баскетболист" в Евролигата, бе избран в Драфта от Бруклин през 2017 година, а сега правата му за НБА се озоваха в тима от столицата на Калифорния.

Кингс вече са уведомили Саша, че го искат в състава си, като се говори доста за това каква заплата ще взима родната звезда.

Гръцкото издание Sport 24 разрови темата по-сериозно и съобщава, че минималната заплата за сезон 2023/2024 за играч, който до момента не е бил в НБА, се равнява на $1 102 929.

Но въпреки че би бил новобранец, Везенков по никакъв начин няма да взима толкова, защото все пак говорим за най-добрият баскетболист извън Лигата. Спецификата на финансовите параметри в Асоциацията включва така наречените "изключения", като се говори, че точно по тази схема ще бъде привлечен той.

Първото е 'mid-level exception' - който отборите могат да използват по веднъж на сезон и е свързан със ситуацията им с тавана на заплатите. В този случай "кралете" могат да дадат на Везенков най-много $12 403 000 на година за максимум от четири сезона. И с 5% увеличение ежегодно.

Съществува и друг вариант, наречен "двугодишно изключение", в което заплатата му би била по $4 515 000 за максимум два сезона.

При всички положения той ще бъде значително по-високоплатен в Щатите, защото настоящата му заплата е малко повече от $1.6 милиона на сезон.

Ако се стигне до преминаването му в НБА, Олимпиакос ще трябва да получи между $1 милион и $1.5 милиона като сума за откупуването на договора му.

Съвсем скоро до Атина е пътувала Матина Колокотронис, която е директор на високо ниво в Сакраменто, а целта за това е била среща с Везенков.

Пазарът за трансфери и свободни агенти в НБА отваря официално на 1 юли, но след минаването на Драфта, който бе преди няколко дни, отборите могат да преговарят с играчи.