На 89-годишна възраст днес, внезапно и след кратко боледуване, от този свят си отиде баскетболната легенда Валентин Лазаров. Той е един от четиримата българи, които са членове на Залата на славата на ФИБА и е едно от най-уважаваните имена за всички времена в баскетболното съдийство в световен мащаб. 

Става съдия през далечната вече 1950 година, а международната му кариера продължава от 1958 до 1983 година. Ръководил е над 400 международни мача, включително финали на световни, европейски и азиатски континентални първенства, както и на реномирани турнири като КЕШ, Купа “Корач” и Купа “Ронкети”. Участията му на олимпийски баскетболни турнири са точно десет. 

През 1962 година е избран за “Най-добър съдия” в цяла Европа от световната федерация ФИБА, а от 1976 година е Почетен съдия на същата организация.

От 1980 година до последните си дни е един от най-уважаваните инструктори в световното съдийство. Провел е над 330 семинара в 116 страни. От 1976 година е част от Техническата комисия на ФИБА, а между 1992 и 2005 година именно той е органът, който тълкува правилата на играта за световната централа.През 2002 година получава баскетболен “Оскар”, а освен това е почетен гражданин на родната София от 2005 година. 

Два пъти е носител на почетен знак „За особени заслуги“ на БСФС. Награден с Купата на ФИБА за „Изключителен принос в баскетболната игра и баскетболното съдийство“ през 2002.

"Мъката от загубата е голяма! Той бе институция не само в българския, но и в европейския и световния баскетбол. И днес името му е една от емблемите, когато става дума за български баскетбол по света", сподели президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

Поклон пред паметта му!