Първият легендарен баскетболист на Чикаго, който след това направи още по-впечатляващ кариера като треньор, почина днес на 78-годишна възраст.

Джери Слоун носеше екипа на Булс в продължение на 10 години като играч, а след това посвети на отбора един сезон като помощник и още три като старши треньор.

Embed from Getty Images

Той си отиде от този свят след дълго боледуване от болестта на Паркинсон и от деменция. Слоун бе първият баскетболист, чийто екип бе изваден от употреба от "биковете". Потникът му с №4 бе "пенсиониран" през 1978 година. Той игра за отбора още от появяването му в NBA през 1966 година.

Като треньор кариерата му бе още по-успешна, най-вече в годините му в Юта. Той бе част от Джаз в продължение на над четвърт век - първо като асистент (1985-1988), а след това и като треньор (1988-2011). За работата си там бе приет в Залата на славата през 2006 година.

Начело на "джазмените" едва три пъти не стигна до плейофите, четири пъти се класира за финал на Западната конференция, а в два от тях продължи напред до същинските финали на Лигата, където през 1997 и 1998 възпитаниците му отстъпиха на Майкъл Джордан и Чикаго. 

Има 1223 победи в редовния сезон, отреждащи му четвъртото място във вечната ранглиста. Пред него са само Грег Попович, Лени Уилкинс и Дон Нелсън. Слоун така и не успя да завоюва шампионска титла.