Българският национален отбор по баскетбол имаше доста приемлив жребий за европейските квалификации.

Шампионатът на Стария континент ще се следващото лято в Латвия, Полша, Финландия и Кипър, като освен домакините, място на форума ще получат още 20 тима.

За да бъде един от тях, България ще трябва да попадне сред първите три тима в своята група, а те са Германия, Черна гора и Швеция.

Със сигурност добър жребий, защото най-вече при тимовете от първа и втора урна, родният тим можеше да срещне далеч по-непосилни предизвикателства.

Разбира се, че Германия е големият фаворит в тази група, а в това число влизат и черногорците, които несъмнено са по-класен на хартия тим, но не и непобедим за родната селекция.

Най-вероятно голямата битка за място на еврофиналите ще е между България и Швеция, като битките в отделните групи ще се проведат в три прозореца, един от 19 до 27 февруари 2024-а, един от 18 до 26 ноември 2024-а, както и решителните кръгове от 17 до 25 февруари 2025-а.

България преследва второ поредно участие на Евробаскет след това през миналата година, когато съставът ни отпадна в груповата фаза след една победа и четири поражения, едно от които дойде с 81:91 именно от Черна гора.

Ето и всички квалификационни групи:

Група "А": Словения, Украйна, Израел, Португалия

Група "В": Италия, Турция, Унгария, Исландия

Група "С": Испания, Латвия, Белгия, Словакия

Група "D": Германия, Черна гора, България, Швеция

Група "Е": Франция, Хърватия, Босна, Кипър

Група "F": Гърция, Чехия, Нидерландия, Великобритания

Група "G": Сърбия, Финландия, Грузия, Дания

Група "Н": Литва, Полша, Естония, Северна Македония