След като сръбската суперзвезда Никола Йокич отказа да играе на баскетболния Мондиал 2023, а Янис Адетокумбо няма да може да помогне на Гърция заради травма, стана ясно, че още една голяма европейска фигура е аут от започващото след по-малко от 10 дни първенство на планетата.

Кристапс Порзингис, безспорно най-разпознаваемото име в състава на Латвия, няма да играе. Също заради здравословен проблем, каквато е ситуацията и с Янис.

221-сантиметровият латвиец страда от една от най-неприятните травми в професионалния спорт - плантарен фасциит или иначе казано възпаление на тъканта в долната част на стъпалото, свързваща костта на петата със сухожилието.

Порзингис има нов отбор от това лято, след като Вашингтон го прати в Бостън през месец юни. Има сериозен шанс той да пропусне и старта на сезона в НБА заради контузията си.

Сезон 2022/2023 бе най-силният за Кристапс по няколко показателя в НБА - 23.2 точки средно на мач и 49.8% успеваемост в стрелбата. При най-добрите той е играл още за Ню Йорк, които го избраха в Драфта през 2015-а, както и за Далас.

Латвия ще играе мачовете си от груповата фаза в индонезийската столица Джакарта. Балтийците са в група с Канада, Ливан и Франция.

Мондиал 2023 започва на 25 август и ще се състои в три държави - Индонезия, Филипините и Япония.