На този ден преди 20 години баскетболът се раздели с най-голямата легенда на всички времена.

Датата е 16 април 2003 година, а Филаделфия Севънтисиксърс приема Вашингтон Уизардс в последен мач от редовния сезон.

Мачът има значение само за Фили, за да се определи финалната им позиция преди началото на плейофите, докато 40-годишният Майкъл Джордан и Уизардс вече нямат шансове за класиране в тях.

Въпреки всичко това е най-специалният двубой за вечерта, тъй като легендата за трети и последен път приключва с активната си кариера. Препълнената зала иска да го гледа за последно и става свидетел на 28 негови минути с 15 реализирани точки.

На няколко пъти по време на мача феновете се изправят и бурно аплодират Джордан, като в жестта се включват и играчите на полето.

Снимка: Getty Images

В последната четвърт цялата зала скандира "Искаме Майк!". Малко преди края на двубоя треньорът на Джордан го пуска в игра, а този на съперника иска да се увери, че №23 ще вкара последен кош. Случва се при изпълнение на фаул. Джордан получава аплодисментите при оставащи 104 секунди до края и при резултат 107:87 в полза на Филаделфия.

"Там някъде ме удари чувството, че повече няма да бъда на паркета по екип. Това не е ужасно чувство, а такова, което бях приел. Знаех, че е последното ми пенсиониране", спомня си Джордан след това.

Последният му актив е от 15 точки, 4 борби и 4 асистенции.

"Феновете на Фили бяха страхотни. Дадоха ми вдъхновение в известен смисъл. Разбира се, искаха да вкарам няколко коша и след това да изляза. Бяха много уважителни и се насладих на момента", добавя Майкъл.

Последните му точки изглеждат режисирани, тъй като Ерик Сноу от домакините го фаулира без конкретна причина.

Снимка: Getty Images

"Тренерът ми каза да го фаулирам и да го пратя на линията", разкрива след мача Сноу.

След двата точно изпълнени наказателни удара, Вашингтон извършва нарушение, за да може Джордан да напусне игра и да бъде аплодиран. Десетте играчи на корта се включват в изпращането.

Джордан със сигурност би искал да приключи кариерата си в плейофите, но Вашингтон така и не показа нужното ниво при двата му сезона там. И в двата тимът завърши с актив от 37 победи и 45 загуби.

Кариерата на великата легенда на Чикаго приключва с 32,292 точки, което по това време е третият най-добър резултат в историята след Карим Абдул-Джабар и Карл Малоун. Към наши дни е пети, след като бе изпреварен от новия лидер Леброн Джеймс и четвъртия в таблицата - покойният Коби Брайънт.

Джордан и до днес обаче е ненадминат в класацията за най-много отбелязани точки средно на мач - 30,1, колкото има и Уилт Чембърлейн, но с по-лоши останали показатели.