Баскетболният отбор на България със сигурност сътвори най-голямата сензация в европейските квалификации, оставяйки отбора на Латвия извън първенството през следващата година.

Естествено, че това е голям шок за страна с традиции и претенции в баскетбола, каквато е Латвия.

Макар и да не бяха на разположение за квалификациите, Латвия разполага с две от големите европейски звезди в NBA, а също така всеки друг играч на тима със сигурност играе на по-високо ниво от тези на България.

Това логично предизвика гнева на феновете, които няма да гледат отбора си на Европейско за първи път от 1999-а.

Този гняв бе насочен главно към селекционера Робертс Щелмахерс, който веднага на пресконференцията обяви, че в близките дни ще се оттегли. Много обвинения имаше и към федерацията, където също се очаква вълна от оставки, най-вече заради видео, публикувано в седмицата преди мача.

Макар да не получи отзвук у нас, видеото е насочено срещу нашия отбор, като призовава за отмъщение срещу баскетболистите ни. Озаглавено "Как е, България?" (What's up, Bulgaria), видеото припомня победата ни над Латвия в Ботеград преди година, отново част от тези квалификации.

Припомня и определената за скандална загуба на дамите ни от Гърция с 18 точки разлика. Скандалът около този мач бе, че южните ни съседки се нуждаеха от победа с поне 16 точки разлика, за да изхвърлят точно Латвия от Европейското, а България не играеше за нищо.

Макар обвиненията да не са подкрепени с факти, в Латвия вярват, че родния тим умишлено е загубил с 18 точки. И цяла седмица в балтийската страна се е въртяло видеото за отмъщение срещу България.

Е, явно не им се получи, защото ги бихме с 66:65, а много от феновете, които в коментарите под видеото се чудеха откога в България се развива баскетбол, ще трябва да гледат нашия тим на Европейското, не техният.

След мача една от звездите на латвийците - Роландс Фрейманис, надменно заяви, че са дошли някакви български фермери да го победят.

Коментарът му предизвика вълна от критики от страна на самите латвийци, които осъдиха неуважителното отношение към нашия тим.

Феновете също така нападнаха федерацията на Латвия за въпросното видео, публикувано абсолютно нелогично в дните преди мача, преди баскетболистите да са свършили работата си на паркета.