Бившият български баскетболен национал Атанас Голомеев ще бъде приет в Залата на славата на Международната федерация (FIBA).

Това е вторият български състезател, който може да се похвали с такова постижение след Ваня Войнова.

"Залата на славата на FIBA е олтар, посветен на удивителните хора, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Вашите изключителни постижения като национален състезател на България, с две титли на най-добър реализатор за 5-те участия на Евробаскет, а също и безбройните Ви постижения в професионалния баскетбол допринесоха много за израстването на играта във вашата страна и по света", се пише в писмото на генералния секретар на FIBA Андреас Заклис.

Награждаването на легендарния баскетболист ще се случи на 30 август в хотел "Шератон" в пекин.

71-годишният Голомеев започва да тренира баскетбол в Спартак. Първото си участие в националния отбор записва едва на 17-годишна възраст. Докато следва, се състезава за Академик, а след това играе в Левски Спартак.

Печели приза "Най-добър реализатор" на европейското първенство и избран е в идеалната петорка на континента през 1977 година.